nieuws

‘Let op minister, Nederland komt tot stilstand’

bouwbreed Premium

Het regeringsbeleid is funest voor de woningmarkt, de wijken, de huurders, de corporaties en de bouw, vindt Haag Wonen-directeur Karin van Dreven. “Wil je een echte oplossing voor de woningmarkt, dan moet je als regering loskomen van die verhuurdersheffing van 2 miljard euro.”

De corporatie uit Den Haag (22.600 woningen) vreest voor verpaupering van wijken en onbetaalbare huren als het regeerakkoord wordt omgezet in beleid.

“Let op, Nederland komt tot stilstand”, zou ze graag willen zeggen tegen de nieuwe minister van wonen, Stef Blok. “Dit kabinetsbeleid heeft een spin-off naar allerlei andere sectoren, de bouw, grafische bedrijven en architecten.” Haag Wonen is een van de corporaties die – op twee nieuwbouwprojecten na – haar nieuwbouwplannen een jaar doorschuift. Zonder deze maatregel zou de corporatie diep in de rode cijfers belanden. Oorzaken zijn vooral de verhuurdersheffing en de saneringsheffing. Ook andere corporaties voeren in groten getale een bouwstop in, nu meerdere onderzoeken uitwijzen dat mogelijk veertig tot honderd woningcorporaties op een faillissement afstevenen als het regeerakkoord wordt geëffectueerd.

Puzzel

Volgens Van Dreven moet minister Blok niet wachten tot het voorjaar om met een oplossing te komen. “Elke maand die het langer duurt, komen er meer werklozen in de bouw bij. Ik vind het voor mijn corporatie Haag Wonen een lastige puzzel, ik kan me voorstellen dat het voor de BV Nederland ook een lastige puzzel is. Maar als je een echte oplossing voor de woningmarkt wilt, moet je als regering loskomen van de verhuurdersheffing van 2 miljard euro. Het aanzwengelen van de economie en de woningmarkt wordt hiermee niet bereikt.”

> pagina 7: ‘Ik ben huiverig voor een domino-effect’

Reageer op dit artikel