nieuws

Koude oorlog over vorstverlet

bouwbreed

Koude oorlog over vorstverlet

De solidariteit in de bouwsector is ver te zoeken als het gaat over de winter-WW.

“Het kan niet zo zijn dat de een betaalt voor de ander”, luidde vrijdag de onderbouwing van werkgeversorganisatie VNO NCW. De Aannemersfederatie reageerde verbijsterd. Hoe durfde VNO NCW voor de hele bouwsector te kunnen spreken? “Een koude oorlog? Wij zien ineens brieven voorbij komen waar wij niet meer op staan”, zegt directeur Wim van der Maas.

Tal van Eerste Kamerleden die zich dinsdag buigen over het plan van minister Asscher, zijn volgens hem op het verkeerde been gezet. “In de brief aan de Senaat dringen wij er op aan dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen de verschillende bedrijfstakken. Als het tien wachtdagen wordt, waarom dan niet voor de bouw?” Bouwend Nederland weet dat wel. “Veel bouwbedrijven wapenden zich in de afgelopen jaren tegen de gevolgen van onwerkbaar weer door vorst. Ze investeerden in winterkleding of ze plannen hun werkzaamheden zo in dat ze bewust tijd vrij maken voor interne scholingsactiviteiten in de wintermaanden. Zij mogen niet de dupe worden van verdere aanpassing van de winter-WW”, verklaart een woordvoerder.

Reageer op dit artikel