nieuws

Kademuur Dokkum balanceert op rij houten palen

bouwbreed Premium

De restauratie van de kademuren in Dokkum is bijzonder. Opdrachtgever gemeente Dongeradeel is enthousiast, aannemer Oosterhof Holman niet minder. Het bedrijf bouwde speciaal voor deze klus een palendrukstelling, die de volle breedte van de smalle gracht met de passende naam ‘Nauw’ overspant. Met een constructie van hoekstaal en deksloven balanceert de muur op de nieuwe vurenhouten palen, die voor de bestaande fundering zijn gezet.

‘‘Als we reguliere methodes hadden gebruikt, dan zou de impact op dit historisch stukje Dokkum veel groter zijn geweest’’, vertelt uitvoerder Martien Tolboom van Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw. In de directe omgeving staan namelijk zo’n honderd woningen, die vanwege hun slechte fundering gevoelig voor schade zijn. Dongeradeel koos voor een UAV-GC-contractvorm, zodat de aannemer zelf een innovatieve oplossing voor het probleem kon uitdokteren. ‘‘Na drie weken vonden we een manier van werken die voor dit project passend is’’, vertelt Tolboom.

Meest in het oog springend is de palendrukstelling, waarmee de nieuwe fundering van palen wordt aangelegd. Dat gebeurt met een vaste, omkooide palendrukker, die op het plateau van de palendrukstelling zelf staat en vanaf de walkade kan worden bediend. Vanwege de smalle straatjes in de Dokkumer binnenstad is gekozen voor een demontabele stelling, die vrij eenvoudig op de locatie kan worden opgebouwd.

Ook is rekening gehouden met de verschillende breedtes van de stadsgracht. Met verlengstukken van 2,5 meter overspant de stelling ook het breedste deel van het Nauw volledig. Het plateau wordt met vier stempels horizontaal gezet en is voorzien van eigen aandrijving voor verplaatsing.

Oosterhof Holman koos ervoor om de 2200 nieuwe vurenhouten palen aan de voorzijde van de 150 jaar oude en totaal vergane fundering te slaan. Met een speciale constructie van staal wordt de rechtgezette kademuur op de nieuwe palenrij bevestigd. De paalkoppen worden afgedekt met een stalen profiel, dat lange houtdraadbouten als verankering heeft. Een hoekstaal tussen oude palen en de kademuur wordt aan een tweede hoekstaal met sleufgaten gekoppeld. Het geheel maakt dat de muur op de nieuwe palenrij balanceert.

Ideaal

Net als Oosterhof Holman had ook onderaannemer Gebr. Visscher Waterbouw uit Genemuiden in de eerste drie weken tijd nodig om de ideale manier van werken te vinden. Medewerkers in duikpak drukken het hoekstaal met een hydraulische vijzel onder de kademuur. De montage van de stalen verbindingsconstructie vindt 60 centimeter onder het wateroppervlak plaats. Drie zware boeien houden de vijzel half drijvend, zodat het stuk gereedschap niet steeds van de bodem van de gracht hoeft te worden gevist.

Voor het rechtzetten van de verschoven kademuren zijn hydraulische vijzels gebruikt. Om de 2 meter zijn schroefstempels geplaatst om ze tijdens het werk op hun plek te houden. De losse muurdelen zelf worden met verzonken ankers vastgezet.

Een pakket piepschuim pal naast de kademuur moet schade als gevolg van het toenemend autoverkeer in de Dokkumer binnenstad voorko-

men. Met drie getrapte lagen tempexblokken van elk 27 centimeter dik wordt de druk naar de onderkant van de kademuur verplaatst, precies op de plek waar de verbinding met de palen zit. De blokken drijven niet op, blijkt uit evenwichtsberekeningen.

De totale kosten van het project bedragen 1,4 miljoen euro, tweemaal zoveel als Dongeradeel aanvankelijk had begroot. De werkzaamheden zijn medio september gestart. Met de kerst is de klus in Dokkum geklaard.

Projectgegevens

Opdrachtgever:Gemeente DongeradeelHoofdaannemer:Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw BV, HarlingenOnderaannemers:Gebr. Visscher Waterbouw, Genemuiden, Douwenga Gevelrenovatie en Voegbedrijf, Franeker en Betonboor- en Zaagbedrijf K. Wijma BVMateriaal:2200 palen van 5,5 meter, 300 m3tempex en 50 ton staal voor de ondersteuningconstructie

Reageer op dit artikel