nieuws

ING voorziet ‘enig herstel’ bouwproductie in 2014

bouwbreed Premium

De bouwproductie gaat in 2014 met 2 procent stijgen, verwacht het Economisch Bureau van ING. Voor 2013 voorspellen de economen een krimp van 2 procent.

De raming voor de ontwikkeling van de bouwsector voor 2012 zijn naar beneden bijgesteld. ING verwacht nu een productiekrimp van 7,3 procent. Momenteel kampt bijna de helft van de ondernemers (49 procent) met een tekort aan orders. Met name de woningbouw staat onder druk. In het derde kwartaal van 2012 namen de investeringen in woningen met 9,4 procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Door de lagere prijzen van bestaande woningen moeten ook projectontwikkelaars hun nieuwbouwwoningen met flinke kortingen aanbieden om concurrerend te blijven. Ten opzichte van de top eind 2007 zijn nieuwbouwwoningen ruim 20 procent goedkoper geworden en liggen net als bestaande woningen momenteel op het prijsniveau van 2004.

In de utiliteitsbouw is de krimp in investeringen relatief beperkt ten opzichte van de woningmarkt. In het derde kwartaal 2012 daalden de investeringen met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De orderboeken in de grond- en waterbouw en de wegenbouw zijn “beduidend minder” gevuld dan een jaar eerder, stelt ING. Voor komend jaar verwacht de bank een verdere afname van 3,0 procent voor de infra-nieuwbouw en 2,5 procent voor de onderhoudssector.

In 2014 verwacht ING “enig herstel” van de bouwproductie. “Door het dan nog steeds zeer lage productieniveau zal dit voor bouwbedrijven waarschijnlijk nog onvoldoende zijn om een einde te maken aan de overcapaciteit en blijven prijzen onder druk staan.”

Reageer op dit artikel