nieuws

Infrabouwer Temmink onderuit

bouwbreed Premium

Infrabouwer Temmink uit Oldenzaal vraagt morgen faillissement aan. Bankier ING blokkeert de herfinanciering, waardoor de onderneming acuut in geldnood is.

Blokkade bankier brengt acute geldnood

“Voor het grootste deel van de Temminkgroep vraag ik het faillissement aan”, zegt directeur John Temmink. Het familiebedrijf bestaat sinds 1938. “Wat precies buiten het faillissement kan blijven, daarover voer ik overleg met onze advocaat. We hebben diverse scenario’s voor een doorstart. Over welke dat zijn en hoeveel banen kunnen worden behouden, daar kan ik niets over zeggen.”

Temmink realiseerde voor de crisis met 180 medewerkers een omzet van zo’n 50 miljoen euro. De huidige sterkte is 120 mensen. De omzet dit jaar schat Temmink op 30 miljoen euro. “Te weinig. Maar onze orderportefeuille is met 15 miljoen aan werken goed gevuld.”

Tot de Temminkgroep behoren de vennootschappen Temmink Infra, Dega Infra (specialist in tijdelijke verkeersvoorzieningen) en vastgoedbedrijf De Hilgenhorst. De groep heeft behalve in Oldenzaal vestigingen in Vlaardingen en Hoogeveen. De Duitse tak kent de standplaatsen Nordhorn en Bad Bentheim.

Regiobestuurder Hans Bolman van FNV Bouw rept over zware tijden in de bouw. “We houden ons hart vast voor de gevolgen van de kabinetsplannen. Ze betekenen een extra negatieve duw voor de sector.” Bolman zegt wekelijks geconfronteerd te worden met bedrijfssluitingen en reorganisaties. Twee weken geleden kwam uit Oldenzaal het seintje dat Temmink in zwaar weer verkeerde. “We hebben geprobeerd in contact te komen. Tot twee maal toe is een gesprek uitgesteld. We wilden graag meepraten over de mogelijkheden van een redding. Het maandagochtend geplande gesprek is niet doorgegaan, vanwege de faillissementsaanvraag. We begrijpen dat het bedrijf alles heeft gedaan om het tij te keren. Te laat helaas. Er is geen geld meer voor de lonen. Het blijft opmerkelijk dat veel bedrijven net voor kerst of kort voor de vakantie failliet gaan. Erg zuur voor alle betrokkenen.”

Reageer op dit artikel