nieuws

Houten kozijn passiefwoning

bouwbreed

Houten kozijn passiefwoning

Gebruik van speciaal vurenhout leidt in combinatie met enkele andere maatregelen tot een volhouten kozijn dat voldoet aan de vereisten voor een ‘passiefkozijn’.

Een passiefhuis is thermisch zo goed is geïsoleerd dat het in de winter slechts incidenteel iets hoeft te worden bijverwarmd. Daarvoor zijn onder andere benutten van passieve zonne-energie nodig en ramen met een U-waarde van maximaal 0,8 W/m 2. K. Voor vaststelling van deze warmtedoorgangscoëfficiënt wordt uitgegaan van een beglaasd referentiekozijn van 123 bij 148 centimeter. “Deze maximale waarde voor een referentiekozijn is afkomstig uit Duitsland, waar ze al veel langer passief bouwen,” verklaart Ruud Verweij van Verweij Houttechniek in Woerden. Zijn bedrijf ontwikkelde met TNO, Aldus Bouwinnovatie (Amsterdam) en Nieman (Zwolle) een nieuw type passiefkozijn. “Daar hadden we een paar reden voor. Om te beginnen leveren Duitse producenten geen ramen die naar buiten draaien, terwijl die in Nederland heel populair zijn voor de begane grond. Bovendien wilden we uitgaan van volhout, uiteraard met FSC-keur. Om de gewenste lage U-waarde te kunnen bereiken werden passiefkozijnen tot nu toe altijd gemaakt van hout gelamineerd met isolatiemateriaal, maar dat is kostbaar en de gelijmde verbindingen zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen.”

Van de passiefkozijnen zijn vier modellen ontwikkeld: twee met een vast glasdeel, een met een naar binnen en een met een naar buiten draaiend raam. Het drielaags glas heeft een U-waarde van 0,6. De stijlen en dorpels zijn van massief vurenhout uit Oostenrijk, dat een 10 procent lagere warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda-waarde) heeft dan vurenhout uit Scandinavië, dat langzamer groeit. Bovendien zijn de kozijnen volgens de octrooitekst ‘breder’, wat in dit geval betekent dat wat het hout betreft de afstand tussen binnen- en buiten 139 millimeter bedraagt in plaats van de gebruikelijke 114. Het extra hout zit met name binnenshuis. Door deze keuzes laten de stijlen en dorpels minder warmte door dan traditionele vurenhouten kozijnen. Bovendien ontbreekt bij het naar binnen draaiende raam de gebruikelijke aanslag in de vorm van een aluminium profiel. Deze beruchte koudebrug aan de onderdorpel is vervangen door een slim vormgegeven dorpelafdekelement.

Tot slot zijn de bewegende delen van de kozijnen voorzien van tweevoudige afdichtprofielen en zorgen twee haaks op elkaar staande stroken comprimeerband voor een luchtdichte afwerking tussen kozijn en muur.

Afgelopen zomer werd het octrooi openbaar, maar het product kwam al eerder op de markt en is onder de naam Lamikon Longlife++ passiefkozijn al in diverse energiezuinige projecten verwerkt, ook in de vorm van passiefdeuren. Momenteel levert Verweij Houttechniek onder andere kozijnen voor een nieuwbouwproject met 75 passiefwoningen in Baarn en voor een renovatieproject met 52 woningen in Hoek van Holland.

octrooinummer: NL208159

houder: Verweij Houttechniek, Woerden

uitvinder: R.Verweij

Reageer op dit artikel