nieuws

Ha-Sa Insaat moet cao-partijen kwart miljoen betalen

bouwbreed Premium

Zeker zevenhonderd bouwvakkers die in de Eemshaven hebben meegewerkt aan de bouw van de RWE-energiecentrale, hebben recht op een nabetaling van in totaal 4 miljoen euro.

Volgens de Groningse rechtbank is vast komen te staan dat de werkgever van de betrokken werknemers, het Turkse bedrijf Ha-Sa Insaat, hen niet volgens de bouw-cao heeft betaald. Bovendien lichtte de onderneming de hand met rusttijden, deed ze wettelijk verplichte afdrachten niet en keerde ze toelages voor bouwplaatsmedewerkers niet uit. Vakbonden en werkgeversorganisaties noemen het vonnis “een belangrijke overwinning” in hun gezamenlijke strijd tegen oneerlijke concurrentie in de bouwsector. Zij hadden het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het ijzervlechtwerk van grote betonconstructies, voor de rechter gesleept. De nabetaling kan uiteindelijk nog hoger uitvallen, zegt bestuurder Mieke van Veldhuizen van FNV Bouw. “Bij onze berekeningen zijn we uitgegaan van zevenhonderd tot achthonderd bouwvakkers. Maar er is ook nog een grote groep werknemers geweest die wat korter op het werk in de Eemshaven heeft gezeten. In totaal gaat het misschien wel om meer dan duizend arbeiders.”

Ha-Sa Insaat heeft van de rechtbank vier weken de tijd gekregen om alle gegevens te overhandigen, zodat de balans definitief kan worden opgemaakt. Het bouwbedrijf, dat gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, moet de sociale partners overigens ook een schadevergoeding betalen van 250.000 euro. Volgens Van Veldhuizen gaat het om de hoogste schadevergoeding die ooit in Nederland is toegewezen aan cao-partijen. “Met het volledig toewijzen van deze eis van ons, erkent de rechter de ernst van de zaak”, zegt zij. “Dat is natuurlijk ook van groot belang. Tegelijk is een schadevergoeding van een kwart miljoen een goede waarschuwing voor anderen die overwegen de regels te ontduiken.” Gijs Lokhorst, bestuurder van CNV Vakme nsen, sluit zich daarbij aan. Tegelijk hoopt hij dat de politiek meer oog krijgt voor onderbetaling en uitbuiting van buitenlandse bouwvakkers.

Reageer op dit artikel