nieuws

Elco Brinkman stopt als voorman bouwsector

bouwbreed Premium

Elco Brinkman treedt uiterlijk halverwege volgend jaar terug als voorzitter van Bouwend Nederland. De leden van de brancheorganisatie zijn vandaag geïnformeerd.

Bouwend Nederland op zoek naar nieuwe voorzitter

“Ik ga niet weg omdat ik 65 word, maar ik vind het wel een goed ijkmoment om te zeggen: ik leef wel heel intensief, en ik heb ook kleinkinderen aan wie ik meer aandacht wil besteden”, zegt Brinkman in een interview met Cobouw . Achter de geraniums zitten is er echter niet bij. “Ik blijf senator en lid van de raad van commissarissen van APG en van de Rabo Vastgoedgroep.”

Wie de voorzittershamer overneemt, is nog niet duidelijk. Daarover wordt binnenkort een besluit genomen. Als het zover is, zal Brinkman plaatsmaken. Tot die tijd blijft de bouwpreses op zijn post. In juni 2013 loopt zijn termijn als voorzitter af.

Elco Brinkman trad in 1995 aan als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Deze branchevereniging fuseerde eind 2004 met BouwNed, Vianed, Bolegbo-vok, vocBetonbouw en WRI tot Bouwend Nederland, waarvan Brinkman sindsdien voorzitter is.

De bouw bij de politiek onder de aandacht brengen, was één van zijn belangrijkste taken. Terugkijkend is dat niet altijd even goed gelukt, geeft Brinkman toe. “Het is bijvoorbeeld een schande dat men voor de zoveelste keer de bouwactiviteiten niet bij elkaar heeft gebracht in één ministerie. Dat is totale versnippering.” Toch is er ook veel goed werk verricht de afgelopen jaren. “Mede door ons stond het financieringsprobleem van de woningmarkt afgelopen week op de agenda van het kabinet.”

Volksopstand

Voor het opmaken van de eindbalans van zijn carrière bij de brancheorganisatie is het nog te vroeg, vindt de voorzitter. “Ik ben nog niet weg.” De komende maanden is het aan het kabinet om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Een onderwerp, waar Brinkman zich hard voor maakt. Banken moeten weer leningen gaan verstrekken en pensioenfondsen moeten een deel van hun geld kunnen investeren in hypotheken, vindt hij. “Als het kabinet daar niet in slaagt, breekt er een volksopstand uit. Daar ben ik vast van overtuigd.” Wat dat inhoudt, zo’n opstand? “Wij accepteren met z’n allen niet langer dat er zoveel mensen met een baan niet meer aan een normale financiering kunnen komen. We willen dat normaal hypotheek wordt gegeven als we naar de bank gaan. En zo niet, dan moet het kabinet de belasting verlagen. Als er de komende weken, de komende maanden niets verandert, blijft er bij de gemeenteraadsverkiezingen niets over van dit kabinet.” Grijpen Rutte en de zijnen wel in, dan komt de bouwproductie na de zomer misschien al weer op gang, voorspelt Brinkman. “Dat hoop ik nog mee te maken.”

> Pagina 5: ‘Ik ben de bouw dankbaar dat ik twee keer mocht terugkomen’

Reageer op dit artikel