nieuws

Duurzaam inkopen sneeuwt onder

bouwbreed Premium

De overheid heeft als ambitie om 50 tot 100 procent duurzaam in te kopen. In de praktijk komt daar weinig van terecht, vooral omdat nauwelijks ruimte wordt gegeven in de aanbestedingsfase.

RRBouw (Stichting Research Rationalisatie Bouw) heeft de problemen in kaart laten brengen door Stichting Roges, Deerns en Tauw en Scenter in het rapport ‘Emvi en Duurzaamheid’. Ook worden een aantal voorbeelden gegeven van hoe het wel kan. De economisch meest voordelige inschrijving en duurzaamheid gaan in de werkelijkheid nog maar nauwelijks hand in hand, terwijl dat wel mogelijk is. De onderzoekers verwijten aanbestedende diensten weinig ambitie en een passieve aanpak. Daarbij wijzen ze ook op de volgende houding van de bouwsector met het gevleugeld motto: “u vraagt en wij draaien”.

De hoop is gevestigd op meer ambitie in de toekomst waarbij de volledige levensduur van een project ruimte krijgt, omdat juist in de combinatie met onderhoud en exploitatie de mogelijkheid zit om een duurzame aanpak ruimschoots terug te verdienen.

“Het is zonneklaar dat het traditionele bouwproces met het gunningscriterium ‘laagste prijs’ niet geschikt is om oplossingsruimte aan te boren met ruimte voor innovatieve en duurzame producten.” En nu is juist de vechtcultuur en de laagste prijs nog veelal de bouwpraktijk, waardoor de duurzame aanpak vooral een papieren ambitie blijft. De overheid heeft de wettelijke plicht om vanaf 2010 anders in te kopen, maar er is geen sprake van handhaving, waardoor de werkelijkheid afwijkt.

Plafondbedrag

Dorpshart van Krimpen aan de Lek, de Rietvinkbrug in Noord-Holland, waterzuivering Biest Houthakker van waterschap De Dommel en het Rioolg emaal Borculo van waterschap Rijn en IJssel bewijzen dat het ook anders kan. Het werken met een plafondbedrag met daarbinnen ruimte voor duurzame ambities heeft gewerkt bij ziekenhuis Gemini Den Helder, school SCV/ROC A12 in Veenendaal, het gemeentehuis in Bronckhorst en Brug Floriade in Venlo. Het zijn enkele pareltjes die navolging verdienen, is de boodschap.

In de nieuwe toekomst moet het allemaal sneller en effectiever kunnen als opdrachtgevers beter letten op prijs/kwaliteit en slimme processen waarderen. De projectbudgetten hoeven daarbij niet omhoog. Voorwaarde is wel de levensduurbenadering waarbij ruimte is om onderhoudskosten en bouwbudget te koppelen en uit te wisselen. Eventueel hogere investeringskosten worden daarbij ruimschoots terugverdiend met een lagere energierekening of onderhoudsbudget. Een boodschap die niet nieuw is, maar nog altijd niet door dringt bij veel opdrachtgevers.

Reageer op dit artikel