nieuws

Constant overleggen als er weer iets onverwachts opduikt

bouwbreed

Een van de belangrijkste middeleeuwse woonhuizen van Nederland, het Zwolse Hof van Ittersum werd de afgelopen jaren gerestaureerd. Toch wordt het pand, waarvan de oudste delen stammen uit de veertiende en vijftiende eeuw, geen museum. Binnenkort wordt het door de eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser, weer verhuurd als woonhuis en kantoor.

V o orheen was het gebouw grotendeels in gebruik als kantoor. Alle toevoegingen uit de twintigste eeuw werden zorgvuldig weggehaald, maar volgens Jacob Cazemier van restauratiespecialist Hanzebouw blijft het altijd een verrassing welke sporen je terugvindt in zo’n oud gebouw. “Je begint eigenlijk met het “uitpellen” van het gebouw. Alle toevoegingen, voorzetwanden, verlaagde plafonds, betimmering worden heel voorzichtig weggehaald. En in dit geval zijn we heel wat dingen tegengekomen.”

Een van de grootste vondsten waren 400 jaar oude muurschilderingen van de familiewapens van de eigenaren van het huis, die onder een b etegeling vandaan kwamen. Een tweede vondst waren de contouren van een enorme schouw. “Je komt heel veel verschillende dingen tegen. ”

Volgens Cazemier is een belangrijke vraag wat je precies terugbrengt bij zo’n restauratie. “De opdrachtgever wilde juist dat de historische gelaagdheid van het gebouw weer zichtbaar werd. Maar dan is altijd de vraag wat je weghaalt, en hoe je omgaat met onverwachte dingen die je tegenkomt. En als extra complicatie moet het pand uiteindelijk wel weer gebruikt kunnen worden. Dus al die keuze s hebben consequenties.”

Het succes van zo’n onderneming staat of valt ook met de afspraken d ie met de opdrachtgever worden gemaakt. “Je kan in zo’n situatie nu eenmaal niet alles in contracten vastleggen. We moeten voortdurend overleggen: als er iets onverwachts opduikt, is het vaak: “ho effe jongens, even overleggen”. Hendrick de Keyser is hierin gespecialiseerd, maar er zijn opdrachtgevers die dat veel minder in de vingers hebben. Dat is voor ons wel eens lastig.”

Toch is het onverwachte juist een van de aardigheden in dit vak, vindt Cazemier. “Die verrassingen zijn wel eens lastig, omdat wij ook de inzet van mensen moeten plannen, maar zo’n proces stelt je ook voor uitdagingen. Zo’n stukje spanning maakt het dat een dag nooit hetzelfde is, en dat is leuk.”

Projectgegevens

Project:Restauratie Hof van Ittersum ZwolleOpdrachtgever:Vereniging Hendrick de KeyserAannemer: HanzebouwArchitect:Ann-Katrin Adolph (Hendrick de Keyser)Bouwtijd:2,5 jaar (verdeeld over twee deelprojecten)Bouwsom:onbekend

Reageer op dit artikel