nieuws

Branche wil ook leren van bijna-ongeval

bouwbreed

Bedrijven in de bouw, infra, afbouw en onderhoud kunnen hun (bijna-)ongevallen voortaan anoniem laten registreren en analyseren op de site bouwongeval.nl.

Dit initiatief van de Stichting Arbouw moet zorgen voor meer kennis en inzicht op het gebied van veilig werken in de bouw. Het is voor het eerst dat een bedrijfstak in Nederland afspreekt om op grote schaal een ongevalsregistratie-instrument toe te passen, weten ze bij de Stichting Arbouw. Die kreeg de opdracht voor de ontwikkeling van de sociale partners: Bouwend Nederland, Fosag, Noa, FNV Bouw en CNV Vakmensen. Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ondersteunt het project.

De bedoeling is dat bedrijven alle voorkomende ongevallen en – misschien zelfs vooral – bijna-ongevallen registreren via Bouwongeval.nl. De site werkt zo dat op basis van de ingevoerde gegevens direct informatie volgt over vereiste maatregelen om herhaling van het incident in de toekomst te voorkomen.

Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman onderstreepte bij de presentatie het belang dat bedrijven massaal met dit nieuwe instrument aan de slag gaan. “Hoe klein het incident ook, je moet het gewoon willen registreren. Je zal dan niet steeds dezelfde fout maken. Dat is goed voor de veiligheid en kan tevens de faalkosten verminderen.”

De bedoeling is dat behalve de individuele werkgever ook de bedrijfstak in zijn geheel leert van de talloze (bijna-)ongevallen. Alle in de bouw actieve bedrijven kunnen een inlogcode krijgen waarmee ze in een beschermde digitale omgeving aan de slag kunnen.

Hun privacy is gegarandeerd, onderstreept Arbouw-directeur Jan Warning. Zijn organisatie analyseert de ingebrachte informatie om de kennis over veiligheid verder te vergroten. Privacybescherming is aan Arbouw goed toevertrouwd, meent hij. Zo is er van de beheerde gegevens uit gezondheidsonderzoeken van werknemers ook nooit iets naar buiten gelekt.

Reageer op dit artikel