nieuws

Bouwkosten woningrenovatie

bouwbreed Premium

In de wijk Koedijkslanden in Meppel hebben 74 bestaande huurwoningen daterend uit de jaren zeventig een nieuwe schil gekregen. Daaraan lag een nuchtere afweging van mogelijkheden ten grondslag: planmatig onderhoud of hoogwaardig isoleren. Het werd een combinatie. De woningen zijn geheel gestript. Het dak is verwijderd en nieuwe geïsoleerde elementen zijn teruggeplaatst. Daarna is de […]

In de wijk Koedijkslanden in Meppel hebben 74 bestaande huurwoningen daterend uit de jaren zeventig een nieuwe schil gekregen. Daaraan lag een nuchtere afweging van mogelijkheden ten grondslag: planmatig onderhoud of hoogwaardig isoleren. Het werd een combinatie.

De woningen zijn geheel gestript. Het dak is verwijderd en nieuwe geïsoleerde elementen zijn teruggeplaatst. Daarna is de buitengevel verwijderd. Tegen de buitengevel is een volledig nieuw gesloten houten kozijnsysteem geplaatst, gevuld met isolatie. Het buitenblad is in de timmerfabriek geheel voorbereid en is er in één keer tegenaan gezet. Gelijktijdig zijn de keukens, toiletten en douches vervangen.De woningen hebben van buiten een robuuste uitstraling door gebruik van traditionele, duurzame materialen. Het metselwerk lijkt – door goede detaillering en montage – op traditioneel metselwerk, maar het zijn echter steenstrips die op het werk op harde isolatieplaten zijn aangebracht waardoor er geen aanvullende constructieve maatregelen nodig zijn. Het plaatsen van de relatief lichte platen tegen de bestaande gevels zorgt voor goed geïsoleerde en frisse gevels.

Uniformiteit heeft bovendien plaatsgemaakt voor variatie: sommige blokken hebben antracietkleurige dakpannen, andere rode. De voor- en achtergevels hebben een afwisselend patroon van horizontaal en verticaal gemetselde vlakken. De wijk lijkt hierdoor gevoelsmatig kleinschaliger. De woningen hebben een cv-installatie die is aangesloten op een zonneboiler. Hiermee gaan de energielabels van E en F naar B en A.

Reageer op dit artikel