nieuws

Belgische bouw groeit dit jaar met 0,8 procent

bouwbreed Premium

De Belgische aannemersorganisatie Confederatie Bouw verwacht dat de bouw in België dit jaar zal afsluiten met een groei van slechts 0,8 procent.

Voorwaarde is wel, zo stelt de werkgeversvereniging, dat het vierde kwartaal niet slechter wordt dan de drie voorgaande maanden, die 0,1 procent groei te zien gaven. In aannemerskringen had men gehoopt op een totale groei van 1,5 tot 2 procent dit jaar. De nieuwste cijfers zijn afkomstig uit de “Bouwbarometer december 2012” van de Confederatie Bouw.

De bouwsector kent volgens de barometer wel enkele ongunstige vooruitzichten. Zo is er een daling van de bouwopdrachten (orderboekjes) met 0,6 procent, een verdere achteruitgang van het vertrouwen van de aannemers, een daling van het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen en (opnieuw) een forse stijging (+ 12,4 procent) van het aantal faillissementen.

Gedurende de maanden augustus tot en met september gingen bijna vijfhonderd bouwbedrijven in België over de kop. De trend geeft aan dat het aantal faillissementen zal blijven stijgen. Ook de werkgelegenheid in de bouw baart zorgen. In het derde kwartaal van dit jaar was er een daling met 0,2 procent.

Bouwvergunningen

In de woningbouw deed zich in de periode juni-augustus op het vlak van de toegekende bouwvergunningen een daling voor van 21,9 procent in de nieuwbouw en een stijging bij de renovatie met 6,2 procent. De appartementenbouw kreeg zware klappen met een teruggang van het aantal vergunningen met 36,4 procent, terwijl de afname van de bouwvergunningen bij de eengezinswoningen beperkt bleef tot een kleine 4 procent.

Het goedgekeurde volume aan nieuwe gebouwen bedroeg van juni tot augustus 11 miljoen kubieke meter. Dat betekent een daling met 5,1 procent tegenover de drie voorgaande maanden. Het aantal vergunningen voor renovaties steeg lichtjes (+0,5 procent).

Reageer op dit artikel