nieuws

Bekistingsschot paar keer herbruikbaar

bouwbreed Premium

Ze liepen al langer met plannen voor een herbruikbare variant van hun Pecafil verloren bekisting. De A2-tunnel bij Maastricht leverde precies het zetje dat ze bij Max Frank nodig hadden.

De verlorenbekistingspanelen worden toegepast voor balken tussen de tunnelwand en de damwandplanken van de bouwkuip die na afloop van het werk worden getrokken. De panelen bestaan uit een stalen net dat is overtrokken met polyethyleen folie.

Het klassieke Pecafil-paneel wordt meestal in een u-vorm geleverd. Staven met een spanslot vangen tijdens het storten de spatkrachten op. Na afloop blijft alles zitten, net als bij een polystyreen funderingsbekisting. Bij de herbruikbare variant, die Pecafil Multi is gedoopt, blijven alleen de voeten achter. De stalen buizen die daar overheen worden geplaatst waarin weer wapeningsbeugels vallen voor het opvangen van de spatkrachten, zijn gemakkelijk te verwijderen. “Een kind kan de was doen”, volgens directeur Bart van der Heijden van Max Frank Nederland. “En dat was ook precies de bedoeling”.

De kraantijd in de langgerekte bouwput dwars door Maastricht is beperkt. Ook omdat de kranen door een dicht woud van stempels moeten manoeuvreren. Er was aannemingscombinatie Aveunue2 dus veel aan gelegen een oplossing te bedenken die met handkracht is aan te brengen.

Volgens Van der Heijden zijn de schotten vier tot vijf keer te herbruiken. Dat beoordeelt de werkploeg. Het beton hecht niet aan het polyethyleenfolie dus ontkistingsolie is niet nodig. Maar op een gegeven moment is het folie gesleten door schuren en druk van de betonmortel. Ook buiken de netten na verloop van tijd wat uit. Dan moet een nieuw schot worden ingezet en wordt de oude afgevoerd als oud-ijzer. Voor opnieuw overtrekken met folie in de fabriek van Max Frank is het productieproces te vergaand geautomatiseerd. “De netten die in een soort reusachtig tosti-ijzer met het folie worden omtrokken moeten perfect vlak zijn, anders hapert de machine. Resten van de oude folie rondom de wapeningsstaven bevorderen de hechting ook niet, zodat inzameling van de oude netten vooralsnog geen optie is.”

Reageer op dit artikel