nieuws

Bandkolk nominatie InfraTech Innovatieprijs

bouwbreed

Met een in de trottoirband geïntegreerde kolk dingt fabrikant Nering Bögel mee naar de InfraTech Innovatieprijs. In vier categorieën wordt de prijs in januari uitgereikt tijdens de tiende InfraTech in Ahoy in Rotterdam.

Door de kolk direct in de trottoirband te gieten, wordt het dragende oppervlak vergroot. Hierdoor zal de gietijzeren put niet snel meer verzakken ten opzichte van de omliggende bestrating.

De bandkolk van Nering Bögel doet mee in de categorie ‘toegepaste innovatie’. Hierin concurreert het bedrijf met het hergebruik van spoorwegballast in geluidsschermen langs het spoor, een inzending onder de naam Javodis van Arcadis. Haasnoot Bruggen is met ThorcaBridge genomineerd met zijn doorontwikkeling van bruggen met composiet. Verder dingen in deze categorie mee IV-Infra met drijvende sluisdeuren voor het Panamakanaal en UTEC met composiet randelementen met led-verlichting.

De categorie ‘geplande innovatie’ telt drie genomineerden voor de prijs. Ingenieursbureau Bartels neemt deel met zijn Fire Fighting Layer, een brandwerende betonplaat voor toepassing in onder andere tunnels en parkeergarages. De plaat is ontwikkeld samen met Voorbij Betonsystemen. De plaat gaat de competitie aan met de Infiltratievoeg van Drainvast, een kunststof strookje dat tussen de straatstenen wordt aangebracht en er zo voor zorgt dat de stenen niet los gaan liggen. De derde genomineerde in deze categorie is Tauw met zijn Recycling Light, een glow-in-the-dark verlichtingsinnovatie voor buitenwegen.

Geen nominaties zijn aangewezen in de categorie Outside-the-box innovatie voor innovaties ‘buiten de gebaande paden.

Uit een vierde categorie komt een prijs voor een inzending die routinematig werk versnelt, oftewel: kan hetzelfde worden geleverd in de helft van de tijd. Genomineerd zijn Arcadis, Cup Engineering, Dura Vermeer, Haasnoot Bruggen, Heijmans en Poly Products.

Reageer op dit artikel