nieuws

Zonnecellen vervangen asbest golfplaat van stal len

bouwbreed Premium

SCX Solar maakt met zijn Soloroof een vervangend product voor asbest dakplaten. Het alternatief bestaat uit zonnecellen die al dan niet zijn geïsoleerd aan de onderkant. De leverancier uit Someren verwacht binnenkort een patent te krijgen voor de bevestiging die de Soloroof op de dakspanten fixeert.

Gerard de Leede van SCX Solar rekent op een flinke markt. “In Nederland ligt nog ruim 130 miljoen vierkante meter asbest golfplaat. Daarvan is een kleine 100 miljoen vierkante meter in gebruik als dakbedekking in de agrarische sector.” Voor 2024 moet al dat asbestmateriaal zijn opgeruimd.

Het bedrijf uit Someren ontwikkelde de alternatieve dakbedekking met de bedrijven Recitel en Borgh. SCX brengt de zonnepanelen in, Recticel de isolatie en Borgh bevestigings- en montagetechniek. Het resultaat is inmiddels verwerkt in een proefproject in Nederweert en Nuenen. In de eerste toepassing is de Soloroof niet en in de tweede wel geïsoleerd aan de onderkant. De isolatie bestaat uit pir-platen. De leverancier biedt de keuze uit een dikte van 30 tot 150 millimeter.

De dakbedekking is gemaakt van standaard zonnepanelen van 1650 bij 1000 millimeter. Zo’n paneel levert gemiddeld 220 kilowattuur per jaar. Inclusief alle toebehoren weegt een vierkante meter Soloroof 5 kilo. Dat is minder dan wat een vierkante meter traditionele dakbedekking weegt. Een conventioneel zonnepaneel weegt ruim 14 kilo per vierkante meter.

Raamwerk

De zonnepanelen zitten in een aluminium raamwerk. Dat frame rust op de bestaande dakspanten. Vooralsnog overspant de Soloroof lengten tot 3 meter. Nader onderzoek moet volgens De Leede leren of diagonalen een grotere overspanning mogelijk maken.

De Soloroof is ontwikkeld voor onder meer stallen. Mede om die reden is het systeem bestand tegen ammoniak. De constructie sluit de onderliggende ruimte ook waterdicht af. Het product is een compleet dak. Vergeleken met traditionele dakbedekkingen is het in De Leedes becijfering 4 tot 8 euro goedkoper per vierkante meter, omdat het zonder afwerkingen kan. Wie wil, kan het dak larderen met lichtdoorlatende platen, voorzieningen voor de ventilatie en met doorvoeren. De Soloroof gaat wat De Leede betreft zeker 25 jaar mee: ruim zeven jaar langer dan asbestvrije Eternit-golfplaten.

Bestaande asbest golfplaten kunnen één op één worden vervangen door de SCX Soloroof. De onderconstructie is echter niet altijd meer even goed. De spanten kunnen in de loop van de jaren zijn doorgebogen. Daarvoor is een speciale klem ontwikkeld, zegt De Leede. “Die kan verschillen tot 4 of 5 centimeter overbruggen.” De klem is een soort veerconstructie die tevens het dak borgt tegen wegwaaien. Hoe dat precies gebeurt, laat De Leede in het midden, want “daar krijgen we binnenkort een patent voor, vandaar dat ik er vaag over blijf”.

Reageer op dit artikel