nieuws

‘Zonder deze rituelen komt er geen tunnel’

bouwbreed Premium

Zes kandidaten leveren verwoed strijd om de titel Beschermvrouwe van de Sluiskiltunnel. De Boor zoekt vrouw-uitzendingen op internet en de regionale tv scoren goed, vertelt Hanne Blok van het Zeeuwse tunnelproject.

Hoeveel kandidaten hebben zich ingeschreven?

“In totaal 43, veel meer dan we hadden verwacht. We waren positief verrast. Sommige vrouwen reageerden met een brief en een foto, anderen met filmpjes of een poster.”

Waarom wil iemand beschermvrouwe van een tunnel worden?

“Iedere kandidaat heeft haar eigen motivatie. De een wil de mannen onder de grond een steuntje in de rug geven, de ander heeft affiniteit met techniek en wil daar graag over praten. Er is een vrouw bij die werkt als tolgaarder bij de Westerscheldetunnel.”

Hoe verloopt de verkiezing?

“Een jury heeft zes kandidaten geselecteerd. De jongste is 22, de oudste 60. Ze moeten elke week een nieuwe opdracht uitvoeren. De wedstrijd is te volgen op tv en internet en het publiek mag op zijn favoriete kandidaat stemmen.”

Slaat het aan bij het publiek?

“Het leeft enorm, ook op Twitter en Facebook. Mensen vinden het leuk; het is een leuke functie. Twee weken geleden is de stemming gestart. In heel korte tijd hadden we 250 stemmen binnen.”

Welke opdrachten moeten de kandidaten uitvoeren?

“De beschermvrouwe moet straks de tunnelingang dopen. De deelnemers moeten laten zien dat ze dat kunnen. Er wordt geoefend met flessen nepchampagne, want alcohol op de bouwplaats is niet toegestaan. Ze krijgen boorles, ze moeten natuurlijk weten hoe de boor werkt. Er is een opdracht met het beeld van de Heilige Barbara, de beschermvrouwe van de mijnwerkers.”

Een beetje bijgeloof hoort erbij.

“Voor de mannen is dit een heel belangrijk ritueel. Ook het zegenen van de boormachine door een pastoor vinden ze van groot belang. Zonder deze rituelen geen tunnel.”

Reageer op dit artikel