nieuws

Wegvallen orders Geoscience geeft ingenieurs Fugro klap

bouwbreed Premium

De verkoop van Fugro’s divisie Geoscience aan branchegenoot CGG Veritas heeft grote onrust veroorzaakt onder afnemers van de bodeminformatie. Tal van partijen trokken hun opdrachten terug.

“De onzekerheid is een tijdelijk effect”, denkt Fugro’s nieuwe topman Paul van Riel. “Misschien hebben we er nog last van in januari. Het terugtrekken van orders kost Geoscience zo’n 15 tot 20 miljoen euro.”

Het vertrek van Arnold Steenbakker als topman van Fugro hangt volgens Van Riel niet samen met de winstwaarschuwing die het ingenieursbureau vrijdagavond gaf. De oorzaak zou liggen bij een conflict over het te voeren beleid. De scheidend bestuursvoorzitter gaf als opvolger van Klaas Wester pas sinds 1 januari leiding aan Fugro.

Sinds de jaarwisseling werkt de bodemonderzoeker in plaats van met een klassieke directie met een collegiale raad van bestuur. Vanwege de sterk toegenomen omvang van de onderneming wordt een meer collegiale besluitvorming en een operationele delegatie wenselijk geacht voor de verdere ontwikkeling van het ingenieursbureau.

Fugro koerst dit jaar af op een omzet van 2,9 miljard euro. Het bureau stelde de winstverwachting bij van 310 naar 280 miljoen. Voor zijn komst naar Fugro in 2005 werkte Steenbakker in diverse functies binnen de olie- en gasdivisie van Fluor. De belangrijkste daad van Steenbakker als bestuursvoorzitter is de verkoop van de divisie Geoscience aan CGG Veritas voor een bedrag van 1,2 miljard euro. Het nieuwe topmanagement bestaat na het vertrek van Steenbakker uit voorzitter Paul van Riel, Scott Rainey (Geotechniek), Steve Thomson (Subsea Services), Mark Heine (Survey) en financieel topman André Jonkman.

Reageer op dit artikel