nieuws

‘Wat is rendement waard als wegen verloederen en scholen instorten’

bouwbreed Premium

Elco Brinkman (Bouwend Nederland) en Marc Calon (Aedes) snappen er niets van dat pensioenfondsen de boot afhouden als het gaat om hypotheken. “De AFM praat ons geld naar het buitenland.”

< vervolg van pagina 1

“Als de economie weer gaat groeien

kunnen we misschien niet voldoen aan de groeiende vraag naar financieringen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De bankenbelasting die net is ingegaan drukt zwaar op de mogelijkheden van de Hollandse geldverstrekker die zelf duur geld ‘halen’ uit de internationale kapitaalmarkt.

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen. Boegbeelden als Bernard Wientjes en Ed Nijpels roepen het kabinet op in te grijpen. Pensioenfondsen zouden moeten investeren in Nederlandse hypotheken. Banken zijn niet tegen, maar beseffen dat pensioenfondsen niet in de rij staan voor verpakte hypotheekpakketten, “Pensioenfondsen zijn vrij om te beleggen op de plekken met de beste redementen”, aldus een woordvoerder van de NVB.

Voor ruim 90 procent van de honderden miljarden aan beleggingen van pensioenfondsen liggen die plekken in het buitenland. Beweging richting Nederland is er nauwelijks. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland ziet openingen. “We hebben hier in stilte lang over gesproken. De bal ligt voor het doel, nu moet hij er in.” De voorman van bouwbedrijven hekelt de ‘stemmingmakerij’ van Nederlandse toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “Zolang ze blijven roepen dat het een rommeltje op de woningmarkt is, investeren pensioenfondsen natuurlijk nooit in hypotheken. We praten elkaar waardeverlies aan. De AFM praat het geld naar het buitenland, terwijl hij vertrouwen moet uitstralen en zeggen dat Nederland stappen heeft gezet op de internationale kapitaalmarkt. De Nederlandse woningmarkt is gezond. Ik heb objectieve redenen om dat te zeggen. Ik baseer me op de demografische cijfers. Nederland vergrijst, er komen kindertjes bij. Er is bovendien al 200 miljard euro van de totale hypotheekwaarde afgepraat.”

Strategische blunder

Marc Calon, voorzitter van Aedes (koepelorganisatie van woningcorporaties) is het nu roerend met Brinkman eens. Al blikt hij terug dat Bouwend Nederland en het EIB te lang hebben geroepen dat er niet aan de hypotheekrenteaftrek gemorreld moest worden. “Brinkman zei tegen mij: als je dat doet, dan ben je dat geld voor de woningmarkt kwijt. Dat was een domme strategische blunder. Kijk wat er nu gebeurt.”

Pensioenfondsen moeten meer naar het nationale belang kijken, adviseert Calon. “Wat heb je aan geweldige rendementen op pensioenen als wegen verloederen, scholen instorten en ziekenhuizen de deuren moeten sluiten?”

Het kabinet staart zich te veel blind op de export, vindt Calon. “Dat maakt je als land kwetsbaar. De binnenlandse consumptie gaat helemaal plat. De oplossing? Wonen 4.0 waar huizenbezitters, huurders, verhuurders en makelaars aan schreven. De huurverhoging moet geleidelijker worden ingevoerd. Bouw nieuwe huizen en vang daar btw over. En pensioenfondsen moeten zorgen voor investeringen: Nederlanders zijn goede betalers.”

Reageer op dit artikel