nieuws

Voor zo’n kleine gemeente staat er een theater met allure

bouwbreed Premium

Als bouwbedrijf maak je zelden mee dat de koningin het door jou opgeleverde gebouw opent. Het overkwam Friso Bouwgroep onlangs wel toen hare majesteit Beatrix voor het bijzondere nieuwe theater in het Friese stadje de openingshandeling verrichtte. Een bouwproject met hoogtepunten, maar helaas ook enkele tegenvallers in de sfeer van bezuinigingen die de flexibiliteit van de uitvoerders danig op de proef stelde.

Zoals gezegd werd het project door bezuinigingen geteisterd. Zelfs tot twee weken voor de oplevering werden tekeningen nog gewijzigd. “Procesmatig was het een lastig project. Er is relatief veel uitval geweest. Dat heeft de faalkosten enigszins opgejaagd. Als we een half jaar langer hadden gekregen voor de uitvoering, dan was het proces soepeler gelopen”, erkent voormalig projectleider Pier Zwerver van Friso Bouwgroep.

Maar goed, die oplevertermijn was hard, omdat de programmering van het nieuwe theater daar op was afgestemd. De oorspronkelijke opleveringsdatum was al eens opgeschoven door onvoorziene omstandigheden eerder in de uitvoeringsfase. Er werd vervuilde grond aangetroffen. Dat kostte vier à vijf extra weken om de bodem te saneren. Vervolgens hadden de gemeentelijke bezuinigingen tot gevolg – de gemeente was opdrachtgever – dat onder meer de toneeltoren moest worden aangepast. Dat betekende dat de aannemer opnieuw terug moest naar de tekentafel. “De toneeltoren werd een meter smaller. Dat betekende aanpassing van de constructie en derhalve gevolgen voor de montage”, legt Zwerver uit.

Het technische hoogstandje vormt de organische buitengevel van het theater dat tegen de bestaande staalconstructie van het voormalige TNT-gebouw is gezet. De strakke stramienmaat van die staalconstructie ‘vloekt’ met de weelderige gevel, maar Friso Bouwgroep is erin geslaagd om alle elementen zodanig te detailleren dat de gevel past als een bus.

Zwerver beleefde zijn ‘finest hour’ toen het hoogste punt van de bekleding werd bereikt en de led-verlichting werd ontstoken. “De verlichte ‘kroon’ was een fascinerend gezicht. Je mag gerust stellen dat Sneek met dit unieke theater de kroon op het werk heeft gezet. Voor zo’n relatief kleine gemeente staat er een theater met allure. We zijn er bijzonder trots op dat de koningin het door ons gerealiseerde gebouw heeft geopend”, aldus Zwerver.

Projectgegevens

Opdrachtgever:gemeente SneekArchitect:Alberts & Van Huut, AmsterdamAannemer:Friso Bouwgroep, SneekConstructeur:JVZ Ingenieurs, DeventerBouwperiode:mei 2010-november 2012Aanneemsom:6 miljoen euro

Reageer op dit artikel