nieuws

Trouwen op de Bottleneckbrug

bouwbreed Premium

Na de bouw van de nieuwe Botlekbrug wil het Spijkenisser SP-raadslid Fred Ritskes delen van de oude hefbrug laten staan. Dat monument kan een drukbezochte locatie voor trouwreportages worden, voorziet hij.

Wat maakt de oude brug zo magisch?

“De herinneringen die iedereen er aan heeft. De bijnaam van de brug is Bottleneckbrug. Door de smalle doorvaartmogelijkheden duurde het soms wel een half uur voordat twee tegenliggende schepen waren gepasseerd. Al die tijd stond je in de file. Je stond langer voor de brug, dan dat je erover reed.”

Dat lijken geen plezierige herinneringen.

“Toen ik nog auto reed, kreeg ik op de brug altijd een benauwd gevoel. Zo smal. Ook als fietser is het geen pretje. Op het fietspad moet je donders goed uitkijken voor brommers uit tegengestelde richting.”

En daaraan wilt u de herinnering levend houden?

“Er zijn ook positieve punten. Vijftig jaar geleden, toen de brug werd gebouwd, was het verkeersbeeld heel anders, langzamer, minder gehaast. En het is een mooie brug. Een brug met smoel.”

Vanwaar het idee voor bruidsreportages?

“De landhoofden van de oude Spijkenisserbrug zijn ook heel erg in trek voor trouwfoto’s.”

Maar daar staan geen rokende fabrieksschoorstenen omheen, zoals bij de Botlekbrug.

“Het is maar welke kant je opkijkt. Aan de andere kant grazen schapen in de vrije natuur. Met informatieborden en foto’s over de vroegere situatie zou het straks ook een mooie halte voor toerfietsers zijn.”

Wie gaat het onderhoud aan de oude brugdelen betalen?

“We hopen dat de aannemer die de nieuwe brug bouwt de kosten op zich wel nemen. Het hoeft niet duur te zijn. Eén keer in de vijf jaar een likje verf, meer is er niet nodig.

Mooie trouwreportage, met de schoorstenen van de Botlek als achtergrond.

“Het is maar net welke kant je opkijkt. Aan de ene kant heb je industrie, aan de andere kant grazen schapen in de vrije natuur.”

Reageer op dit artikel