nieuws

‘Speling van 3 millimeter maar het past’

bouwbreed Premium

Gebimd zoals in de bouw hebben ze niet, maar toch pasten de losse stalen ‘netten’ uiteindelijk goed op elkaar en de hoofddraagconstructie van de speelboom, ofwel het Treehouse.

De montage van de onderdelen van het opvallende speeltoestel, afgelopen dagen bij het Friese ACS Staalbouw, was volgen projectleider Bas Slijkhuis een spannende aangelegenheid. Slijkhuis is projectleider namens speeltoestellenleverancier IJreka uit Dalfsen, die de productie coördineert en zorgdraagt voor de veiligheidscertificering van de constructie.

“Bij de samenstelling van de delen is een aantal verschillende partijen betrokken geweest. En als je dan bedenkt dat de tolerantie bij de montage van de delen van het frame niet meer dan 2 à 3 millimeter is, ja, dan paste het allemaal boven verwachting.”

IJreka heeft het voor Nederlandse begrippen opvallende speeltoestel geconstrueerd op basis van een ontwerp van het Amsterdamse bureau Carve. Dat was op zijn beurt gevraagd het speeltoestel te ontwerpen voor het stadspark Gardens by the Bay in Singapore. De constructie, die wel in 3D is getekend, komt daar te staan in de schaduw van de Supertrees: als hoge bomen vormgegeven torens, tussen 25 en 50 meter hoog, die onder andere zonne-energie leveren en regenwater opvangen.

De draagconstructie van het Treehouse bestaat uit ‘boomstammen’ van platen S235-staal, die door middel van een tussenstrook aan elkaar zijn gelast. Het grillige omhulsel, de takken van de boom, is gevormd uit losse delen van gelaste stalen buizen.

Druppels

In het hart van de boom is een touwstructuur aangebracht, die los van de boom is ontwikkeld. Het ‘touw’ bestaat uit een kern van staaldraad met een kunststof omhulsel, dat ook is gebruikt voor de ‘druppels’ die onder aan de boom hangen.

Voor de vloerdelen is gebruikgemaakt van strekmetaal, dat door insnijden en tegelijkertijd uitrekken van het metaal volgens de leverancier een ‘enorme stevigheid’ krijgt. De takken van de boom zijn op zich geen speelattribuut, de spelende kinderen worden op veilige afstand gehouden door een roestvaststalen net.

De ruim 9 meter hoge speelboom, compleet met ‘brandweerglijstangen’ en roestvaststalen glijbanen, is gisteren op het terrein van de staalbouwer getest op veiligheid. De komende dagen wordt de creatie gedemonteerd om uiteindelijk thermisch verzinkt en tweelaags gepoedercoat in de kleuren groen en bruin te worden verscheept.

De betrokken partijen hopen dat de constructie eind januari klaar is. Dan bezoekt koningin Beatrix de Treehouse Gardens. Ondertussen zijn de betrokken bedrijven bezig met de uitwerking van fase 2 van het park.

Reageer op dit artikel