nieuws

Samenwerking groeit landelijk en regionaal

bouwbreed

De samenwerking tussen opleidingsbedrijven groeit landelijk via Bouw- en Inframensen. Daarnaast vinden in de regio’s diverse fusies plaats. “Het draait om het verkrijgen van voldoende massa”, weet voorzitter van de stuurgroep Jukema.

< Vervolg van pagina 1

Van onze redactie economie

“We gaan juist coöperatief samenwerken, om de region ale opleidingen in de lucht te kunnen houden. Een aantal opleidingsbedrijven zet daarnaast nog een tweede stap en gaat onderling samenwerken.”

Aangestoken door het gebleken enthousiasme bij collega’s, groeit de deelnemersschare voor Bouw- en Inframensen gestaag.

“We zitten over de helft wat aantal betreft en boven de 60 procent wat volume betreft.”

Redenen voor een aantal om (nog) niet mee te doen zouden divers zijn. Meestal hebben ze hun handen nog vol aan andere ontwikkelingen. Bijvoorbeeld een fusie. Maar er zijn er toch ook al een paar die als nieuw regionaal collectief meedoen.”

De bedoeling is dat het landelijke samenwerkingsverband in januari van wal steekt. De officiële oprichting is op 12 december. Alles gebeurt volgens Jukema onder met motto: Doen, Doen, Doen. De invulling van de activiteiten moet gaandeweg vorm krijgen naar bevind van zaken.

Een mineurstemming waarmee de opleiders een jaar geleden met Bouwend Nederland bijeen kwamen, sloeg om in enthousiasme toen bedacht werd belangrijke zaken samen te gaan doen. “Een kwestie van Doen”, klonk gelijk de nieuwe projectnaam: Doen.

Regionale fusies krijgen tegelijkertijd vaart, meestal gedwongen door financiële problemen. Volgens ingewijden zijn het gevoelige processen, zowel op organisatorisch als personeel vlak. Afzonderlijke vestigingen blijven weliswaar overeind maar komen onder één paraplu.

Bouwend Nederland ziet op dit gebied flink wat ontwikkelingen. Dat de veranderingen vaak gevoelig liggen, blijkt reden de broedende kippen zo weinig mogelijk te willen storen. De verwachting is dat de komende anderhalve maand nog verschillende zaken definitief worden beklonken.

Tot de nieuwe koppels behoren onder meer de opleidingsbedrijven in Weert en Nuth en Oss en Nijmegen, Veldhoven en Tilburg. Nunspeet sluit zich aan bij het al bestaande trio van Leeuwarden, Zwolle en Heerenveen. In Zeeland zoekt de infraopleiding samenwerking met de regionale Groenschool.

Reageer op dit artikel