nieuws

Rutte: Ik kan de bouw niet nationaliseren

bouwbreed Premium

“Dit kabinet doet niets voor de bouwsector. Die mensen zijn wanhopig”, zuchtte Arie Slob van de ChristenUnie. Premier Mark Rutte reageerde nuchter: “Ik kan de bouw niet overnemen of nationaliseren.”

Premier helpt sector met ‘duidelijkheid’

De bouw is voor dit kabinet een van de vele sectoren in Nederland. Niets meer en niets minder. Dat werd gisteren duidelijk tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Arie Slob probeerde het. Keer op keer vroeg hij aandacht voor de bouwsector. Net zoals Emile Roemer van de SP. Verder bleef het opmerkelijk stil.

Slob wees Rutte erop dat de situatie voor bouwvakkers nu nóg slechter is dan in de jaren tachtig. De nieuwe, kortere WW-regeling komt volgens hem “knetterhard” aan bij bouwvakkers die zonder werk komen te zitten. “En ze komen niet meer terug.”

Roemer deed ook zijn best voor loodgieters en schilders. Hij probeerde het via de corporaties. Zij waarschuwen dat ze door maatregelen van dit kabinet geen geld hebben om te bouwen. “Dat is slecht voor de bouwsector”, stelde Roemer. “Ze zijn allemaal ten dode opgeschreven.”

Rutte wiens “inbox” volstroomt met negatieve reacties op het regeerakkoord haalde zijn schouders op. De gemiddelde corporatie heeft geld genoeg voor woningbouw, verdedigde hij. “Ik baseer me op de objectieve gegevens van het Centraal Planbureau.”

Nee, Rutte voelt er voorlopig niets voor om de aannemerij te ondersteunen met lagere btw-tarieven of subsidies. Rust scheppen is volgens hem waar het om gaat. “Wij helpen de bouw door onduidelijkheden op het gebied van koop en huur weg te nemen. Daar hebben we zelfs een speciale minister voor”, bleef hij kalm. Hij beloofde Slob het woord ‘bouw’ vaker te gebruiken in speeches als dat de sector iets oplevert.

De nieuwe bezuinigingen van 250 miljoen euro op infra wil Rutte overigens evenredig verdelen over spoor, asfalt en water. Slob vreest dat Schultz bijna alles opmaakt. “Na dit kabinet hebben we geen minister van infrastructuur meer nodig.”

Reageer op dit artikel