nieuws

Roep om aanpassing verhuurdersheffing

bouwbreed Premium

De roep om aanpassing van het regeerakkoord zwelt aan, daags na publicatie van de doorrekening van de verhuurdersheffing door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Corporatieheffing schiet doel voorbij

Terwijl de belangenorganisaties en politieke oppositiepartijen over elkaar heen vallen om om het hardst de verhuurderheffing te verwensen, is één ding duidelijk: “De maatregelen schieten aan alle kanten hun doel voorbij”, constateert Jan Fokkema, directeur Neprom.

Het kabinet wil met de maatregel de huurmarkt vlottrekken door huren marktconform verhogen, scheefwonen tegengaan en tegelijkertijd de lagere huren beschermen en de sociale woningbouw in stand laten. De doorrekening van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) laat echter zien dat de maatregelen de corporatiesector zullen afzinken. Fokkema: “Het kabinet heeft de uitwerking van het doel met concrete maatregelen in het regeerakkoord gezet. Daardoor is het regeerakkoord te voorbarig en te gedetailleerd. Je kunt niet al die doelen met één cijfertje, 4,5 procent van de Woz- waarde, vangen.”

Politiek

In de Tweede Kamer roepen oppositiepartijen eensgezind om het openbreken van het akkoord. SP-kamerlid Paulus Jansen hoopt met een aanpassing op de verhuurdersheffing van het Lenteakkoord de schade te beperken. “In plaats van een permanente wet moet dat een tijdelijke wet voor alleen 2013 worden. Zo blijft de dekking voor 2013 overeind en kunnen we begin volgend jaar zoeken naar een integrale oplossing voor de komende jaren.” De stemming over het wetsvoorstel moet daarvoor worden uitgesteld. De oppositiepartijen stuiten vooralsnog op weerstand bij de PvdA en de VVD die het plan van hun ministers verdedigen.

Minister Blok (wonen) houdt onderwijl zijn kruit droog. Pas over een paar dagen verwacht hij inhoudelijk iets te kunnen melden over de doorrekening van het CFV. Fokkema verwacht dat Blok met een bijgewerkt voorstel komt. “Een verdere precisering zodat hij maar gedeeltelijk gezichtsverlies lijdt.” Vermoedelijk zoekt Blok een oplossing in differentiatie van het huurbeleid, denk Fokkema. “Om ongewenste neveneffecten op te vangen.” Tot op heden wijzen de coalitiepartijen naar de rooskleuriger doorrekening van de maatregel door het Centraal Planbureau (CPB).

Reageer op dit artikel