nieuws

Rente starters aftrekbaar

bouwbreed Premium

De rente op startersleningen blijft ook in 2013 aftrekbaar. Dat schrijft minister Stef Blok (wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Blok repareert regeling starterslening

Met deze belofte hoopt de bewindsman dat het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) het loket weer opendoet en aanvragen voor startersleningen weer in behandeling gaat nemen. Het fonds heeft vorige week laten weten vanaf vandaag geen aanvragen meer te behandelen omdat onzeker was of de rente van leningen na 1 januari toegekend nog aftrekbaar zouden zijn.

In zijn brief schrijft Blok een concept-besluit startersleningen klaar te hebben liggen waarin hij goedkeurt dat leningen die na 31 december dit jaar zijn verstrekt door SVN beschouwd mogen worden als bestaande eigenwoningschuld. Daardoor blijft de rente aftrekbaar.

Komend jaar wil de minister met SVN om de tafel gaan zitten om vanaf 2014 een structurele regeling af te spreken. Dat past in het regeerakkoord waarin staat dat de starterslening gestimuleerd gaat worden. Daarvoor is de renteaftrek onontbeerlijk.

Restschuld

De minister kondigt daarnaast aan hoe hij om wil gaan met de aftrekbaarheid van rente over restschulden bij verkoop van een eigen woning. Aangekondigd was al dat de rente daarover gedurende vijf jaar mag worden afgetrokken. Dat zou echter pas gelden vanaf 1 januari 2013 waardoor verkopers tot die datum zouden gaan wachten. Mensen willen echter juist voor 1 januari een huis aanschaffen om nog een aflossingsvrije hypotheek te kunnen nemen.

Blok heeft nu besloten dat de regeling al per 29 oktober ingaat, de datum waarop het regeerakkoord is gepresenteerd. Daarmee voorkomt hij problemen bij zowel kopers als verkopers.

Overigens gaan in de Tweede Kamer momenteel stemmen op om de renteaftrek op restschulden niet vijf maar tien jaar toe te staan. Volgens VVD en PvdA kunnen de kosten van de verlenging betaald worden met een rentemeevaller van 15 miljoen door het vrijgeven van de levensloopregeling. Dat heeft VVD-Kamerlid Helma Neppérus bevestigd. Zij en coalitiegenoot PvdA willen zo verkopers extra helpen.

Reageer op dit artikel