nieuws

Renovatiescharnier zet wereld op zijn kop

bouwbreed Premium

Een nieuw ontwikkeld renovatiescharnier heeft een dievenklauw waarvoor geen gat hoeft te worden geboord in het oude kozijn.

Bij het vernieuwen van een oude houten deur worden gewoonlijk ook de scharnieren vervangen, en wel door exemplaren met een SKG-keurmerk. Met name de naar buiten draaiende deuren krijgen dan scharnieren die zijn voorzien van een geïntegreerde dievenklauw. Het projectmatig vervangen van deuren en scharnieren gebeurt vaak door medewerkers van een deurenfabrikant, die volgens Erwin Wiggers van Axa Stenman Nederland “gewoonlijk per deur ongeveer een kwartier de tijd krijgen. Ze lopen dan tegen het probleem op dat ze met een speedboor voor die pennen gaten moeten boren in het bestaande kozijn. Daarbij moeten ze gedeeltelijk boven hun macht werken en lopen ze bovendien de kans dat ze met hun boor op schroefrestanten stoten of op een anker.”

Als antwoord op deze problemen ontwikkelde Axa Stenman in overleg met grote ramen- en deurenfabrikanten een renovatiescharnier waarbij de pen van de dievenklauw is aangebracht op het kozijnblad – het deel van het scharnier dat op het kozijn komt – terwijl de bijbehorende opening in het deur- of raamdeel zit. Dit betekent dat de gaten voor de dievenklauwen niet in het kozijn komen, maar in de deur of het raam zelf. Het boren van die gaten kan uitstekend machinaal gebeuren in de fabriek, waarna ze ook goed kunnen worden afgewerkt met verf. Bijkomend voordeel is dat je het oude kozijn niet verder verzwakt met nieuwe gaten.

Wiggers: “Er zijn meer fabrikanten met een renovatiescharnier, maar die hebben zich eigenlijk beperkt tot het groter maken van het kozijnblad. Een oud scharnier is vaak al een paar keer overstreken met verf. Om het er af te halen zet je er een oude beitel of schroevendraaier onder en met de verf haal je ook stukjes hout van het kozijn. Daarom heeft elke fabrikant een renovatiescharnier met een kozijnblad dat iets groter is dan normaal, juist om een nieuwe inkrozing te kunnen frezen en zo de beschadigde plek af te dekken.”

Schroefgaten

Ook de Axa Smart Easyfix R heeft zo’n groter kozijnblad. Vergeleken met de meeste gewone scharnieren zijn de schroefgaten anders verdeeld over het kozijnblad, zodat er maar een zeer kleine kans is dat nieuwe schroeven een oud schroefgat zullen treffen waarin misschien zelfs nog een afgebroken schroef zit.

“Ons renovatiescharnier is nu ongeveer vier maanden op de markt, en het loopt goed. Dat hadden we natuurlijk ook wel verwacht, want het is ontwikkeld op basis van de input van grote afnemers. We hebben inmiddels al meerdere series van twintigduizend stuks gemaakt, die we via de ijzerwaargroothandels leveren. Daardoor weten we eigenlijk niet in welke projecten ze ondertussen zijn toegepast.”

octrooinummer: NL2006139

houder: Axa Stenman Nederland

uitvinder: E. Wiggers

Reageer op dit artikel