nieuws

Proces moet veranderen

bouwbreed Premium

Proces moet veranderen

Jos Hoonhout, directeur van ingenieursbureau VeriCon, is vanwege zijn ruime ervaring een veelgevraagd spreker over BIM. Hij constateert dat er veel verschillende opvattingen leven. Hebben we het allemaal wel over hetzelfde begrip, vraagt Hoonhout zich af.

Voor VeriCon is BIM allereerst een manier om samen tegen lagere kosten betere gebouwen te realiseren. Hoonhout: “Partijen vragen vaak als eerste: ‘welke software moet ik kopen’. Maar BIM is niet à priori een systeem. Natuurlijk werkt het niet zonder gereedschap, maar het is zaak dat je eerst nadenkt over wat je wilt bereiken.’’

“Bij een traditionele aanbesteding wisselen alle partijen een hoop papier uit: tekeningen, bestekken, berekeningen, controlerapporten enzovoorts. Bij BIM gebeurt nu vaak nog hetzelfde, maar dan met 3D-modelinformatie én papieren informatie; in plaats van papieren worden modellen uitgewisseld. Het middel is veranderd, het proces is hetzelfde gebleven. Nog steeds worden veel dingen dubbel gedaan. Mijns inziens is juist het proces hetgene dat moet veranderen.’’

Misvatting

Denken dat iedereen in één en dezelfde database kan werken, is een misvatting, zegt Hoonhout. “Bij BIM onderscheiden we drie niveaus. Eén: je combineert alle gegevens uit je eigen vak – laten we zeggen de constructie – over meerdere fases in het proces in één model. Twee: je brengt enkele disciplines samen, bijvoorbeeld constructeur en installateur, door één of meerdere modellen goed op elkaar af te stemmen in enkele fases van het bouwproces. Drie: je brengt alle fases van het bouwproces en alle disciplines bij elkaar.’’

Die laatste fase is waar iedereen het over lijkt te hebben. Maar die vorm van integratie is nog ver weg, benadrukt Hoonhout. “De software die dit kan presteren, is niet te koop. Het is wat dat betreft geen simsalaBIM .’’

Met de realistische niveaus van BIM zijn evenwel al uitstekende resultaten te behalen bij het goedkoper realiseren van betere gebouwen, zegt Hoonhout. “Wij stoppen bijvoorbeeld zoveel informatie in ons systeem dat de leverancier niet zelf hoeft te modelleren. De staalleverancier werkt vanuit een 3D-model dat de machines aanstuurt om precies de gewenste gaten te boren in stalen balken. Ook de betonindustrie gebruikt BIM op die manier. Machines worden aangestuurd voor automatische productie van wapening en/of betonelementen.’’

“Vanuit ontwerpmodellen worden werkplaatstekeningen voor diverse soorten constructiedelen vervaardigd en worden bouwlogistiek en werkvoorbereiding gedigitaliseerd. De inspanning en de kosten bij het realiseren van gebouwen gaan op die wijze significant omlaag, terwijl de kwaliteit van het gebouwde toeneemt. Dat is dan weer wél simsalaBIM.’’

Reageer op dit artikel