nieuws

Prefab middengeleiders razendsnel geplaatst

bouwbreed Premium

‘s Ochtends wordt het asfalt gezaagd, ’s avonds is de nieuwe middengeleider al overrijdbaar. Zo snel kan er worden gewerkt met Semfab-verkeerseilanden en -vluchtheuvels.

De Semfab-middengeleiders bestaan uit complete trottoirbanden die in de fabriek worden gesteld op een stalen vloer, waarna aan de binnenzijde van de banden stekeinden worden ingeboord en verlijmd. Daarna wordt een wapeningsnet aangebracht inclusief hijsvoorzieningen. Zodra het beton is gestort, de gewenste print aangebracht en alles is uitgehard, wordt de complete vluchtheuvel met een kraan geplaatst. Daarna is het verkeerseiland direct overrijdbaar. Bij wielerwedstrijden of andere evenementen kan de geleider tijdelijk worden verwijderd.

De jongste locatie waar een Semfab weggeleider wordt aangelegd is de gemeente Overbetuwe. Daar werkt Heijmans Wegen aan de herinrichting van een weg waar achttien elementen worden neergelegd, samen ruim 100 vierkante meter. Daarnaast wordt ruim 500 strekkende meter toegepast van de geprefabriceerde middenberm HAM1500, eveneens afkomstig van Nijmeegse Betonfabriek De Hamer. Daar vormen trottoirbanden en klinkers een monoliet geheel dat in een stalen mal wordt gestort. De productie verloopt sneller, maar er kan minder gevarieerd worden met vormen, maten en klinkerverbanden. Net als bij de Semfab kunnen de betonnen klinkers wel gekleurd worden. Semfab is een vondst van Stef Kraaij, uitvoerder bij Bruil Infra. De Hamer produceert de elementen en brengt ze sinds kort ook actief aan de man via het eigen commerciële netwerk.

Reageer op dit artikel