nieuws

Ontwerpen voor duurzame recreatiewoningen Blauwe stad

bouwbreed

Woningen in het water, in een houtwal of tussen de boomtoppen. Rik Veltman uit Groningen, vierdejaars student aan de Academie van Bouwkunst, ontwierp ze voor Blauwestad en won er vorige week een prijs mee.

V eltman creëerde “Into the wild”, een ecologi sch recreatiepark van vijftig tot honderd woningen in Het Wold. Dat heeft nu nog een woonbestemming, maar er moeten op den duur ook recreatiewoningen verrijzen.

De student bedacht een lange dijk die het gebied doorklieft en waarbij aan weerszijden wetlands met steigerwoningen en in het landschap verzonken huisjes liggen. Het zijn geprefabriceerde woningen die van duurzame, lokale materialen zijn gemaakt. ”Ze hebben een stalen draagconstructie en houten panelen’’, vertelt Veltman. Als houten gevelbekleding kunnen larix of bamboedelen gekozen worden. De woning kan op een stalen ponton worden geplaatst. De woningen op het land kunnen met geprefabriceerde keerwanden in de houtwal worden geschoven. Een derde variant is een zwevende woning, op palen, die tot in de boomkruinen steekt. “Het idee is dat de woningen te gast zijn in het landschap”, aldus Veltman. “Het terrein mag geen bouwput worden. De woningen worden in een fabriek gemaakt, zodat het bouwproces efficiënt is. Als er ooit geen vraag meer naar zou zijn, kun je ze verwijderen of gemakkelijk aanpassen. Je haalt ze dan zo van de pontons.”

Het NEND (Nederlands-Duits project voor duurzame energie) schreef onlangs een architectuurwedstrijd uit voor Blauwestad en een locatie i n Papenburg. Vijf studenten wonnen een geldprijs van 1500 euro.

Reageer op dit artikel