nieuws

Onderzoek prijs woning vertraagd

bouwbreed Premium

Het parlementaire onderzoek naar de prijs van een woning laat maanden langer op zich wachten.

‘Ik ben blij dat we de steen aan het rollen kregen’

De vertraging heeft vooral te maken met de verkiezingen, verklaart een woordvoerder van de parlementaire commissie huizenprijzen.

Eigenlijk zou de commissie-Verhoeven (D66) eind dit jaar opleveren. Dat wordt april 2013.

“Jammer”, reageert PvdA’er Jacques Monasch. Met Kees Verhoeven staat hij aan de wieg van het onderzoeksteam. “Maar het uitstel is ook begrijpelijk”, voegt hij er direct aan toe.

Het onderzoek naar de prijs van een woning bestaat uit twee delen. Het theoretische deel is maanden geleden gestart, de werkbezoeken staan sinds deze week op de agenda. Almere is “waarschijnlijk” de eerste aanlegplaats van de commissie.

Verhoeven, De Boer (VVD), Knops (CDA) en Groot (PvdA) trommelen ook deskundigen op. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze het vuur aan de schenen wordt gelegd tijdens individuele verhoren. De commissie-Kuiken die vorig jaar de spooruitgaven van ProRail onder de loep nam, koos daar wel voor. Verhoeven en zijn team horen de praktijkmensen aan tijdens rondetafelgesprekken.

Nutteloos

“Of dat slim is, laat ik graag aan de commissie over. Maar als we mensen onder ede hadden willen horen, hadden we een parlementaire enquête moeten voeren”, zegt Monasch.

In de politiek is het al tientallen jaren not done om de structuur van de bouwnijverheid ter discussie te stellen, zei Adri Duivesteijn, wethouder van Almere vrijdag in deze krant. Hij sprak over grote machtsblokken in de sector die verandering zouden tegenhouden.

Monasch herkent zich deels in de opmerkingen van zijn partijgenoot. Nog voor de commissie er was, werd Monasch overstelpt met reacties uit de bouwsector. Ze kwamen vrijwel alleen op één ding neer: begin er niet aan! “We kunnen de prijs op de achterkant van een bierviltje uitrekenen, werd gezegd. En daarna zeiden ze dat het onderzoek overbodig was, omdat de huizenprijs al was ingezakt”, verklaart een getergde Monasch.

Het onderzoek kwam er toch. Dat bewijst dat hedendaagse politici zich wel durven te bemoeien met de bouwnijverheid, besluit Monasch. “Het ging moeizaam. Maar ik ben blij dat we de steen aan het rollen kregen.”

Reageer op dit artikel