nieuws

Noord-Holland bereidt extra gemaalcapaciteit voor

bouwbreed Premium

Een gemaal met vier onderwaterpompen moet in Noord-Holland de gemeente Zeevang en omgeving droog houden. Dat lukt niet zo goed als weer en wind tegenzitten. Om de bestaande capaciteit te verhogen, begint Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in 2014 nabij Schardam met de bouw van een derde gemaal.

Op dit moment maalt het hoogheemraadschap overtollig regenwater bij Den Helder en bij Zaandam de provincie uit in respectievelijk de Noordzee en het Noordzeekanaal. “Dat is niet voldoende”, zegt Koen Rood van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Als het water in het Markermeer hoog staat, kunnen wij onze spuisluizen hier niet gebruiken.”

De spuisluizen werken met vrij verval. Onder normale omstandigheden stroomt bij hoge waterstand in de boezem het water door deze sluizen naar het Markermeer. “Tenzij zoals begin dit jaar de oostenwind het Markermeer hoog tegen de kust en sluizen op stuwt”, vertelt Rood. “Dan kunnen we niets meer. In tegenstelling tot spuien is het bemalen van Noord-Holland niet afhankelijk van een opstuwing. Bij het bemalen pompt een gemaal regenwater weg, desnoods tegen het verval in.”

Het nieuwe gemaal bij Schardam doet dat met vier onderwaterpompen. Rood vergelijkt de opstelling met die van de spuisluizen bij IJmuiden, “alleen wat kleiner.” Het gemaal sluit aan op een afvoerwatergang. Die doorkruist een natuurgebied. Mede door de procedurele stappen kan pas begin 2014 de eerste schop de grond in. Na afloop van het grondwerk moet de grond zich tot begin 2016 zetten. ‘Schardam’ komt eind dat jaar in bedrijf.

Reageer op dit artikel