nieuws

Niet te laat met CO2-bewustcertificaat

bouwbreed

Uw advocaat heeft u vast wel eens spijtig aangekeken en gezegd: “Aanbestedingsrecht is nu eenmaal formaliteitenrecht”. Meestal heeft u haar/hem dan net verteld waarom het van den zotte is dat u zich letterlijk aan een instructie, regel of voorschrift moet houden (wat toch bleek te moeten). Meestal valt er ook niet veel te buigen of […]

Uw advocaat heeft u vast wel eens spijtig aangekeken en gezegd: “Aanbestedingsrecht is nu eenmaal formaliteitenrecht”. Meestal heeft u haar/hem dan net verteld waarom het van den zotte is dat u zich letterlijk aan een instructie, regel of voorschrift moet houden (wat toch bleek te moeten). Meestal valt er ook niet veel te buigen of te rekken in het aanbestedingsrecht.

Wat vindt u bijvoorbeeld hiervan:

• Om in aanmerking te komen voor de fictieve korting dient de inschrijver een kopie van het CO 2 -bewust certificaat in te dienen bij de inschrijving. […]

• Indien een inschrijver niet in het bezit is van het CO 2 -bewust certificaat of geen kopie van het certificaat bij de inschrijving heeft gevoegd, wordt er bij de berekening van de evaluatieprijs vanuit gegaan dat de inschrijver op trede 0 van de ladder staat. […]

• Indien een gegadigde ten behoeve van de selectie een beroep heeft gedaan op geschiktheid en bekwaamheid van anderen, geldt dat de ondernemer die in zo’n samenwerkingsverband het laagst op de ladder staat bepalend is voor de hoogte van het toe te kennen kortingspercentage.

In de Nota van inlichtingen is de vraag ‘wat zijn de regels met betrekking tot het CO 2 -certificaat voor onderaannemers?’ als volgt beantwoord: “Gegadigde is niet verplicht een kopie van het CO 2 -certificaat van zijn niet-genomineerde onderaannemers bij zijn aanbieding aan te leveren.”

Dan mag je aannemen dat van wél genomineerde onderaannemers wél het CO 2 -certificaat moet worden overgelegd, toch? Nee hoor!

De inschrijver die het CO 2 -bewustcertificaat van een onderaannemer niet inleverde, maar haar eigen certificaat wel, kreeg geen korting. De opdracht werd dus niet aan haar gegund, terwijl ze mét korting zou hebben gewonnen. Een kort geding werd (voor haar) een succes. Létterlijk staat immers niet in de aanbestedingsstukken dat ook het certificaat van de onderaannemer moest worden ingediend. De rechter vindt de leidraad onvoldoende duidelijk en zegt dan ook dat het op de weg van aanbesteder had gelegen dit certificaat alsnog op te vragen.

Vertrouw dus niet teveel op logica bij een aanbesteding.

Rechtbank Utrecht, 7 september 2012, publicatie 9 september 2012.

Reageer op dit artikel