nieuws

Nationale bouwkampioenschappen als de allerhoogste eer

bouwbreed Premium

Tijdens de Nederlandse bouwkampioenschappen deze week in Amersfoort strijden jonge timmerlieden, metselaars en tegelzetters om de hoogste eer. Voor zichzelf en voor hun vak.

De eerste van de drie opdrachten die bij de start, direct na de lunch gisteren, verwijst naar het beoogde vervolg dat er wellicht niet komt: de deelname van de winnaars aan de Wereldkampioenschappen volgend jaar in Leipzig. Het is toch alvast Duitsland wat de klok slaat in het uit te voeren ontwerp. Een van de uitdagingen: een tegelafbeelding van de Brandenburger Tor.

De winnaars plaatsen zich met hun titel voor de volgende ronde: het internationale beroepenevenement WorldSkills. Dat vindt plaats in de eerste week van juli 2013. Dat Fundeon voor de deelname daaraan geen geld meer heeft, mag de pret in Amersfoort niet drukken. “Natuurlijk is dat jammer”, erkent Wilma Schuitemaker van Fundeon, “maar de deelnemers houdt het volgens haar nog niet erg bezig. Hun enthousiasme voor het Nederlands kampioenschap blijft even groot.”

Fundeon-directeur Sander van Bodegraven hoopt dat zich alternatieve financiers aandienen, opdat de Nederlandse bouw alsnog present kan zijn op de komende editie van de tweejaarlijkse wereldkampioenschappen voor vaklui. Bij een eerdere bezuinigingsronde liet Fundeon het andere tweejaarlijkse internationale beroepenevenement, de EuroSkills al vallen. Hetzelfde als wat daarmee gebeurde, zou zo ook voor de WorldSkills kunnen gelden: dat deelname mogelijk blijft.

Het wegbezuinigen door Fundeon van de deelname is geen ontkenning van de grote betekenis van de twee internationale evenementen voor de promotie van het vakmanschap, onderstreept hij. “Het zijn geen besluiten die wij met grote blijdschap hebben genomen. Wij moeten de tering naar de nering zetten en dat betekent dat je soms ook een streep moet zetten door zaken die we eigenlijk heel goed vinden.”

De WorldSkills zijn duur, weet hij. De organisatie vraagt geld voor de deelname, de reis- en verblijfkosten van de Nederlandse delegatie moeten worden betaald, de werkgevers moeten hun vaklieden een aantal dagen missen en in de begeleiding van de deelnemers zit veel werk. “Wij hadden er flinke bedragen voor op onze begroting staan.”

Partijen die in het gat kunnen springen dat Fundeon achterlaat, zijn bijvoorbeeld brancheorganisaties. “Samen met opleidingsbedrijven misschien en onderwijsintstellingen.” Bedrijven zijn ook een optie. Werkgevers van deelnemers nemen vaak het loon voor de niet gewerkte dagen voor eigen rekening. “Ik kan me voorstellen dat een aantal grote bedrijven zegt: wij vinden dit zo belangrijk, we gaan de financiering daarvoor mee opbrengen.”

Intussen groeit links en rechts ook de hoop dat de overheid een duit in het zakje wil doen. Die heeft tenslotte aangekondigd het technisch vakonderwijs flink te willen promoten. De reden daarvoor is het dreigende tekort aan vaklui.

Reageer op dit artikel