nieuws

Multi Corporation bouwt Turkse vastgoedportefeuille in twee jaar af

bouwbreed Premium

De Nederlandse projectontwikkelaar Multi Corporation wil zijn bezittingen in Turkije de komende jaar twee jaar verkopen. Het gaat om een portefeuille met een boekwaarde van ongeveer 2 miljard euro.

Dat zei ceo Heino Vink afgelopen vrijdag tijdens een bezoek aan Berlijn. De verkoop betekent volgens Vinke niet dat Multi geen vertrouwen meer heeft in Turkije. Integendeel. Turkije is en blijft een van de belangrijkste markten voor het bedrijf van eigenaar Hans van Veggel. De reden voor de verkoop ligt bij het extreem grote aandeel dat Turkije inneemt in de beleggingsportefeuille van Multi.

Normaal gesproken heeft Multi bijna geen eigen beleggingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen en managen van winkelcentra, het eigendom zit bij grote institutionele beleggers. In Turkije is dat anders. Multi heeft hier de afgelopen jaren een beleggingsportefeuille opgebouwd van 2 miljard euro. Dat is 80 procent van de totale beleggingen van 2,5 miljard.

“U zult zich waarschijnlijk afvragen waarom wij dat risico hebben genomen in Turkije”, zei Vink. “Ten eerste geloven we in dit land. Daarnaast is het een markt die nog sterk in ontwikkeling is. Veel investeerders waren er daardoor tot voor kort onbekend mee, wat projecten moeilijk verkoopbaar maakte.” Volgens Vink was het daardoor voor Multi onontkoombaar om eerst zelf te investeren. “We moesten eerst een goede trackrecord opbouwen.” Die fase is nu zo goed als afgerond wat het geleidelijk afbouwen van de portefeuille mogelijk maakt.

In totaal heeft Multi de afgelopen jaren tien projecten in Turkije opgeleverd en aan zes wordt nog gewerkt. Die zestien projecten hebben een gezamenlijk investeringsvolume van 4,2 miljard, waarvan tot nu toe dus slechts de helft is verkocht. Volgens Vink weten weinig mensen het, maar is Multi daardoor opgeklommen tot de grootste Nederlandse investeerder in Turkije.

Andere belangrijke markten voor Multi zijn Duitsland, Nederland, Polen, Slowakije, Oekraïne en Tsjechië. Spanje en Portugal, waar het bedrijf begin deze eeuw nog voor miljarden aan opdrachten binnensleepte, is nu zo dood als een pier. “Daar is geen geld meer”, aldus Vink. “We doen er alleen nog winkelmanagement.”

Binnen de eurozone is Duitsland samen met Nederland een van de weinige landen met stabiele resultaten. Vrijdag gaf Vink een rondleiding door het meest recent opgeleverde project in Duitsland: ‘Boulevard Berlin’, een winkelcentrum van 390 miljoen euro met een oppervlakte van 76.000 vierkante meter. Het in april geopende warenhuis is een vrijwel volledig Nederlands project geworden, met Multi als projectontwikkelaar, BAM als hoofdaannemer en waarbij vastgoedfonds Corio het eigendom heeft overgenomen. Multi neemt het beheer voor zijn rekening.

Volgens Axel Funke, ceo van Multi Vastgoed Duitsland, is het niet het enige project in de hoofdstad. Een nog spannender project belooft een winkelcentrum in het hart van Berlijn te worden aan de rivier de Spree. Het is de bedoeling dat hier een megacomplex verreist dat een directe verbinding heeft met de O2-Arena, een multifunctionele stadion waar onder andere concerten, basketbal- en ijshockeywedstrijden plaatsvinden.

Reageer op dit artikel