nieuws

Minister repareert hiaat starterslening

bouwbreed Premium

Minister Stef Blok (wonen en rijksdienst) gaat het probleem met de startersleningen op korte termijn oplossen. Dat heeft hij laten weten in reactie op de aankondiging van de stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN).

Branches maken zich zorgen over ontwikkeling woningmarkt

De organisatie heeft bekendgemaakt dat ze vanaf 15 november voorlopig geen nieuwe aanvragen voor startersleningen in behandeling neemt. De SVN spreekt van een rigoureuze maatregel die nodig is omdat niet duidelijk is of startersleningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn. Het regeerakkoord biedt daarvoor onvoldoende helderheid. “Helaas hebben wij op dit moment nog geen duidelijkheid vanuit Den Haag over een uitzondering in het Belastingplan voor de starterslening”, zegt SVN. De komende tijd beperkt ze zich daarom tot het afhandelen van alle aanvragen die tot 14 november binnenkomen.

Blok zegt het probleem te zien. Hij kan nog niet zeggen hoe hij het gaat oplossen, maar garandeert wel dat het zal worden opgelost.

Vertrouwen

Een woordvoerder van Bouwend Nederland laat weten dat er snel helderheid moet komen. “Starters zijn een belangrijke groep voor de woningmarkt, die moeten niet in onzekerheid blijven zitten. Het is nodig dat de consument weer vertrouwen krijgt.” Ook de NVB (ontwikkelaars & bouwondernemers) dringt er in een brief bij de regering op aan het probleem snel te verhelpen.

Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, vindt het staken van de aanvragen voor startersleningen een slechte ontwikkeling. Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars pleiten er in een brief aan de Tweede Kamer voor de hypotheekmaatregelen uit het regeerakkoord pas vanaf 1 januari 2014 in te voeren. De huidige plannen zouden leiden tot een ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande huizenbezitters. Ook binnen gemeenten heerst ongerustheid over de voorlopige stop op startersleningen. Zo laat wethouder Jeroen Nobel (wonen) van de Haarlemmermeer weten dat door de gang van zaken veel starters in problemen zullen komen. Er moet daarom snel een oplossing komen.

Reageer op dit artikel