nieuws

Mijngang oorzaak verzakking ‘t Loon

bouwbreed Premium

Een ondiepe mijngang die na de kolenwinning niet volledig was ingestort, is de oorzaak van de verzakking van winkelcentrum ’t Loon vorig jaar in Heerlen. Dat constateert een internationaal onderzoeksteam onder leiding van prof. Dick Hordijk.

Hordijk deed zijn onderzoek in opdracht van de Vereniging van Eigenaren van ’t Loon. De gemeente dwong de VvE vorig jaar tot sloop van een vleugel van het complex toen een kolom van de parkeergarage losscheurde.

Die kolom vertoonde al langer scheuren, maar was sinds de zomer steeds harder gaan zakken, totdat hij begin december compleet wegzakte. Afgelopen jaar deden zich zakkingen voor in een zone zo’n 50 meter rond die kolom. Aan de rand waren die zakkingen 20 centimeter, in het midden op het laatst enkele meters. Een sondering kort na de sloop wees uit dat de kleilaag zo’n 20 meter onder maaiveld plaatselijk 6 meter was gezakt. De firma Smet moest ruim 30 kuub dämmer in het gat pompen om het geheel te stabiliseren.

Evenals de pers kreeg ook de gemeente Heerlen vrijdag de onderzoeksresultaten van het team rondom Hordijk voor het eerst te zien. Het was dus nog te vroeg voor een inhoudelijk commentaar. De gemeente en de VvE leven sinds een jaar op voet van oorlog. Eerder afgelopen week kreeg de gemeente na lang aandringen eindelijk toegang tot het braakliggende terrein om eigen onderzoek te kunnen uitvoeren.

De gemeente is volgens een woordvoerder niet van plan om alles opnieuw te gaan doen. De onderzoekers van Haskoning DHV, TNO en Geonius die de gemeente bijstaan, gaan nu eerst de bevindingen van Hordijk bestuderen. Daarna kijken ze wat welk aanvullend veldonderzoek ze nodig achten.

Reageer op dit artikel