nieuws

Maatvoering maakt houtbouw voor ronde woning complex

bouwbreed

In de derde experimentele woonwijk van Almere staat straks een ronde woning waarvan binnenwanden en dak worden opgetrokken uit massieve houten elementen. De constructie daarvan bestaat uit platen van kruislaags verlijmd hout. De gevels bestaan uit een dubbele wand van polycarbonaat.

De Groot Vroomshoop levert de kruislaags verlijmde houtconstructie voor de woning in de experimenteele wijk De Eenvoud in Almere. Volgens commercieel manager René van Wel en constructeur Gert-Jan Bijen van De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies BV lag er een aantal lastige opgaven. Want hoe verdeel je optimaal binnen een vervormd ronde plattegrond massieve houten dakplaten, zonder dat er veel productieverlies ontstaat?

Puntbelasting

Daarnaast bleek ook het berekenen van de puntbelasting in de diverse dakoverstekken geen sinecure. Geen enkele plaat had dezelfde maatvoering. Leverancier van het houtbouwsysteem De Groot Vroomshoop moest acht verschillende dakplaten in uiteenlopende radiussen frezen en voorbewerken met boorgaten en sparingen voor doorvoeren en de schroefverbindingen.

“De dakvorm is natuurlijk heel afwijkend met diverse ronde hoeken. De daklijn moet loodrecht staan op de rand van de beganegrondvloer om de gevelelementen passend te krijgen. Compliment voor De Groot Vroomshoop, want alle wand- en dakelementen pasten precies”, aldus een enthousiaste projectleider Arjen Toet van Bolton Bouw.

Om een exacte maatvoering te waarborgen, maakte de Groot Vroomshoop 3D-tekeningen van het dak dat in vijf stroken is opgedeeld. Elke plaat is 2,95 meter breed, circa 16 meter lang en 200 millimeter dik. Een sleuf voor de gordijn, die is ingefreesd in het circa 15 bij 15 meter grote dak, maakte de engineering nog complexer. Deze sleuf moet volgens een exacte lijn verlopen ten opzichte van het beganegrondpeil.

Stroken

Vanwege de toepassing van kruislings verlijmd vurenhout wordt de druklast in twee richtingen afgedragen, waardoor minder kolomondersteuning nodig is. Waar puntlasten ontstaan in de dakoverstekken zijn in totaal twaalf zeer ranke stalen kolommen geplaatst. Bovendien is cross-laminated timber (CLT) heel vormstabiel doordat krimp en zwelling uitblijven.

De ‘tafelbladen’ zijn gestapeld en de lamellen onderling zijdelings verlijmd, zodat een hogere luchtdichtheidswaarde ontstaat en de elementen meer krachten kunnen opnemen zoals in dit geval ten aanzien van de schijfwerking. Een dampdichte laag is dan eventueel overbodig.

De dakplaten zijn onderling h.o.h. 70 millimeter verbonden met Spax-schroeven, waardoor ze als een statische schijf functioneren. Het dak rust op 80 millimeter massieve houten wanden die strategisch zijn gepositioneerd om de stabiliteit van de draagconstructie te garanderen. Ook de wanden bestaan uit kruislaags verlijmde elementen.

De houten draagconstructie is gereed. Binnenkort worden de polycarbonaat gevelelementen gemonteerd. De oplevering staat gepland voor januari 201.

Reageer op dit artikel