nieuws

‘Jan S. heeft genoeg geleden in fraudezaak’

bouwbreed Premium

Voormalig provincieambtenaar Jan S. zou niet terug de gevangenis in moeten. Hij heeft door de corruptiezaak rond wegenbouwbedrijf Janssen de Jong Infra genoeg geleden.

Dat betoogde zijn raadsman mr. S. Weening woensdag in zijn pleidooi op een nieuwe zittingsdag van de behandeling van het hoger beroep. S. is een van de tien verdachten die terechtstaan. Weening schetste een dramatisch beeld van de angst en onzekerheid waarin Jan S. en zijn vrouw Dagmar M. – die ook terechtstaat – al bijna vier jaar verkeren over de afloop van de rechtszaak. Voordat Jan S. in januari 2009 werd aangehouden op verdenking van fraude lachte het leven hem volgens zijn advocaat toe als jonge ambitieuze werknemer met een glansrijke carrière in het verschiet en tevens vader van een gezin met drie kinderen.

Inmiddels is van dat perspectief weinig over. Na zijn ontslag bij de provincie Limburg zit S. nu werkloos thuis, bracht twee maanden in de gevangenis door, werd er beslag gelegd op zijn huis en wordt hij behandeld voor een autistische stoornis. Weening: “In de realiteit van vandaag is hij een gebroken man.” Een maximale taakstraf vindt hij daarom voor zijn berouwvolle cliënt, eigenlijk voldoende. S. wil schoon schip maken en bekende daarom vorige maand al veel van de feiten waarvan hij wordt verdacht. Mocht het Hof toch een onvoorwaardelijke gevangenisstraf willen opleggen, dan zou die niet meer moeten zijn dan de 63 dagen die S. al in voorarrest heeft gezeten, meent Weening. “Zijn leven is al genoeg verwoest, ik ga u verzoeken daar geen schepje meer bovenop te doen.”

Voor Dagmar M. is vrijspraak op zijn plaats, meent Weening. Zij wist niet beter dan dat de giften die haar man ontving van Janssen de Jong vielen onder relatiebeheer. Het werk van S. kwam thuis in het drukke gezin weinig ter sprake. Bovendien was Jan S. niet zo’n prater.

Tegen Jan S. is in hoger beroep vijftien maanden celstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Dagmar M. hoorde eerder 240 uur werkstraf tegen zich eisen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maan den.

Reageer op dit artikel