nieuws

‘Ik ben ongelooflijk trots om bij een corporatie te werken’

bouwbreed

E en groot deel van zijn werkzame leven houdt Mohammed Acharki (44) zich al bezig met volkshuisvesting. Dat deed hij onder meer bij de gemeente Utrecht en bij woningcorporatie Mitros. Sinds september 2009 is hij manager Klant & Wonen bij Zayaz in Den Bosch. Met ingang van 1 november geeft hij als bestuurder leiding aan deze corporatie.

Vanwaar deze overstap?

“ Mijn ambitie om bestuurder te worden heb ik al lange tijd. Nu doet zich de situatie voor dat die functie vrijkomt bij Zayaz en dat ik de mogelijkheid heb om die ambitie ruimte te geven. Wat mij daarbij drijft is maatschappelijke betrokkenheid en zingeving.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik ben iemand die goed kan verbinden, dus graag wil samenwerken. Ik kan ruimte geven aan anderen, zonder oog voor detail te verliezen. Qua inhoud heb ik ruimschoots ervaring.”

Wat gaat u precies doen?

“In 2010 zijn we bij Zayaz gestart met een organisatieontwikkeltraject. Deze functie biedt mij een mooie kans om dat verder uit te werken. Concreet houdt dat in: verbeteren van het wonen in Den Bosch, verbeteren van onze dienstverlening en vergroten van de slaagkans voor onze doelgroep. Ook ga ik werken aan de verbinding met onze partners, zoals de gemeente en collega-corporaties, om onze opgave te realiseren. We kunnen dat niet alleen.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Naast de verbeteringen die ik eerder al noemde vereist de huidige economische situatie dat we nog meer creatieve oplossingen moeten bieden om de woningmarkt van de grond te krijgen. Dat doen we zeker niet alleen, maar met onze partners. Daar gaan we de komende tijd wel op inzetten.”

Vertelt u nog wel graag dat u bij een corporatie werkt of verzwijgt u dat liever in een periode waarin andere corporaties in opspraak raakten?

“Nee, integendeel. Ik heb er lang geleden voor gekozen om bij een corporatie te werken vanuit de primaire behoefte om mensen een dak boven hun hoofd te bieden die daar niet zelf in kunnen voorzien. Dat is wat mij drijft en energie geeft. Natuurlijk ontgaat het mij niet wat er gebeurt. Dat is vervelend, maar al is elke misstand te betreuren, het gaat om een beperkt aantal. Bij de meeste corporaties gaat het goed.”

Hoe ziet uw ideale woonwijk eruit?

“Een wijk die gemêleerd is qua samenstelling, waar plek is voor iedereen, van jong tot oud, met veel voorzieningen en waar je met plezier kunt wonen.”

> Meer personalia op pagina 19

Reageer op dit artikel