nieuws

Hypotheek te riskant voor pensioenfonds

bouwbreed

Pensioenfondsen kunnen de bouwsector niet redden, omdat beleggen in hypotheken te riskant is.

‘Aansprakelijkheidsrisico’s zijn te groot’

Dat stellen de Pensioenfederatie, de koepelvereniging van honderden pensioenfondsen, en Mark Heemskerk, hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij reageren op uitspraken van Bernard Wientjes van VNO-NCW en Ed Nijpels van NLingenieurs.

Beide voormannen riepen het kabinet vrijdag op om de bouw te redden via pensioenfondsen die banken zouden moeten helpen met hypotheken. Dat zou goed zijn voor de woningmarkt en banken lucht geven om weer meer kredieten te verstrekken. Achter de schermen wordt al maanden gesproken over het plan. Zonder resultaat.

Heemskerk denkt dat er “een revolutie nodig is” voordat pensioenfondsen massaal geld steken in hypotheken. “Vanuit algemeen economisch belang snap ik de wens wel, maar pensioenfondsen moeten van de wet zo verstandig mogelijk beleggen. Doen ze dat niet, dan lopen ze tegen aansprakelijkheidsrisico’s aan. Een deelnemer of pensioengerechtigde kan naar de rechter stappen als hij verneemt dat zijn pensioenfonds aan het beleggen is op de onzekere Nederlandse woningmarkt tegen te lage rendementen.” De wet aanpassen is volgens de hoogleraar en advocaat geen optie. “Het kán, maar ik vraag me af of het wenselijk is dat de overheid zich bemoeit met het beleid van de sociale partners. Bovendien zijn de Nederlandse pensioenregels gebaseerd op Europese regelgeving.”

Zorg

De Pensioenfederatie onderschrijft dat “een goed rendement voor deelnemers” de primaire doelstelling is van zijn leden. “Fondsen staan open voor dit soort investeringen, begrijpen de maatschappelijke oproep, de voorwaarden moeten echter beter. De woningmarkt is nog niet veilig genoeg. De dalende huizenprijzen zijn een punt van zorg en banken hebben te weinig spaargeld ten opzichte van de leningen die ze hebben uitstaan (500 miljard tegenover 1000 miljard, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken)”, verklaart een woordvoerder.

Minister-president Rutte probeert de woonconsument al langer zekerheid te bieden. “Dit is het”, roept hij al weken als het gaat over de maatregelen met betrekking tot de woningmarkt.

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt dat pensioenfondsen een te somber beeld schetsen. “De Nederlandse woningmarkt is gezond.”

> pagina 2: ‘Wat is rendement waard als wegen verloederen’

Reageer op dit artikel