nieuws

Hochtief groeit weer dankzij successen buiten Europa

bouwbreed

Hochtief is het vierde kwartaal gestart met voor een recordbedrag van 50,36 miljard euro aan orders in portefeuille. De bouwer uit Essen is volgens bestuursvoorzitter Frank Stieler duidelijk weer op het spoor van winstgevende groei.

“We hebben ons bij alle economische kencijfers verbeterd, ten dele zelfs krachtig. Alle divisies dragen positief aan de resultaten bij”, zegt Stieler.

Hochtief zette in de eerste negen maanden een prestatie neer van 21,65 miljard euro, 22,7 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De groei geeft een vertekend beeld omdat de toename grotendeels komt van Leighton. Om uit de problemen te komen, rondde het Australische dochterbedrijf enkele verlieslatende projecten versneld af. Ook spelen koerseffecten een rol.

Het volume aan nieuwe opdrachten steeg in de eerste driekwart van het jaar tot een waarde van 22,25 miljard euro. Het bedrag overstijgt het niveau van begin oktober 2011 met liefst 38 procent. Als de koerseffecten buiten beschouwing blijven, bedraagt de groei nog altijd meer dan een kwart. Een sterk stempel drukken grote projecten van Leighton op het vlak van grondstoffenwinning en de aanleg van infrastructuur. In Amerika haalde de bouwer omvangrijke werken binnen op het terrein van infra en stedelijke ontwikkeling. De divisie Europa kampt met vertraging van vastgoedprojecten. Hoofdpijndossier Elbphilharmonie, het ambitieuze concertcentrum boven op een Hamburgs pakhuis, is nog steeds niet op orde. Hochtief kwam in juli tot afspraken met stad en architect maar noemt de uitwerking van de samenwerking zeer complex en contractueel zeker nog niet afgerond.

Reageer op dit artikel