nieuws

Herontwikkel Lab reikt alleen echt haalbare kantoortransformaties aan

bouwbreed Premium

Een groep bedrijven verenigd in het Herontwikkel Lab, zoekt en vindt haalbare nieuwe bestemmingen voor leegstaande kantoren.

Een eerste onderzoeksronde leverde 88 panden op waarvan de eigenaren een voorstel krijgen om tot herontwikkeling over te gaan. Ze staan in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Het betreft gebouwen met groottes van 2500 tot 47.000 vierkante meter bvo, meldt Mark Plaisier van GreenStep. Deze samenwerking van Dura Vermeer en Unica is een van de pijlers onder het Herontwikkel Lab.

Van de 88 gebouwen is het topstuk qua omvang het voormalige KPMG-kantoor in Amstelveen. “Dit is zo groot dat we het alleen voor meerdere functies kunnen herbestemmen”, licht Plaisier een tip van de sluier op. Vooralsnog wil hij het daarbij laten. Als reden voor deze terughoudendheid geeft hij de enorme hoeveelheid voorstellen en meningen die links en rechts opklinken voor dit relatief jonge kantoorcomplex. Het staat langs de snelweg en is door KPMG, in veler ogen schandelijk vroeg, verruild voor een nieuw gebouw iets verderop.

Het Herontwikkel Lab wil zich onderscheiden door alleen echt haalbare ideeën aan te reiken. Plaisier onderstreept dat het de eigenaren volledig vrij staat de adviezen in welke mate dan ook te gebruiken of te negeren. Ze mogen desgewenst de voorstellen, onderdelen daarvan of aangepaste varianten gebruiken voor eventuele transformatieopdrachten.

Expertise

Welke bedrijven ze inschakelen, mogen ze ook zelf weten. “Dat hoeven geen bedrijven uit het Herontwikkel Lab te zijn.” De deelnemers hierin zijn niettemin wel het overwegen waard, laat hij doorschemeren. Want hun gezamenlijke expertise op het gebied van kantoortransformaties is groot. Naast de initiatiefnemer van het Herontwikkel Lab, bouwer Dura Vermeer, en GreenStep zit in het Herontwikkel Lab nog een flink aantal andere bedrijven. Bijvoorbeeld ZZDP Architecten, dat meer aan de weg wil timmeren met herontwikkelingen. Present is ook Ceative Valley met zijn reeds bewezen eigentijdse kantoorconcept voor te revitaliseren verouderde panden. Als projectontwikkelaar doet onder meer PFC2 mee.

De Stichting Tijdelijke Transformatie Kantoren (STTK) is ook een partner. Dit bedrijvensamenwerkingsverband koopt of huurt leegstaande kantoren om ze woon- en andere functies te geven voor minimaal tien jaar. In STTK werken Dura Vermeer en wederom Unica samen met nog een reeks bedrijven waaronder De Kroon facilitaire diensten en Tam2 architecten.

Transformaties kunnen een tijdelijk karakter hebben of een meer permanent. Een van de concepten ervoor zijn modulair in een kantoorruimte op te bouwen studenteneenheden. “Die zijn eenvoudig te plaatsen, de onderdelen kunnen door de voordeur en met de lift naar binnen. Later zijn ze desgewenst eenvoudig weer weg te halen en elders te gebruiken.”

Reageer op dit artikel