nieuws

Haastige spoed en zo

bouwbreed Premium

Zelden goed is haastige spoed. Het ultieme bewijs is door het nieuwe kabinet geleverd. In razend tempo werd een regeerakkoord in elkaar geflanst waarin achteraf de nodige blunders blijken te zitten. Dat is helemaal niet erg. Iedereen mag een fout maken, maar is dan wel verplicht die te herstellen, zeker binnen de garantietermijn die voor […]

Zelden goed is haastige spoed. Het ultieme bewijs is door het nieuwe kabinet geleverd. In razend tempo werd een regeerakkoord in elkaar geflanst waarin achteraf de nodige blunders blijken te zitten. Dat is helemaal niet erg. Iedereen mag een fout maken, maar is dan wel verplicht die te herstellen, zeker binnen de garantietermijn die voor de politiek op vier jaar gezet moet worden.

Dan zie je echter weer de manier waarop de politiek werkt. Eén vuiltje, de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt opgelost. Nou ja opgelost. De verkiezingsbelofte van meer geld voor werkenden door een hogere arbeidskorting en belastingverlaging moeten er door Rutte voor gebroken worden. Who cares als je moet vrezen voor een volkswoede binnen je eigen volkspartij.

Daar blijft het reparatiewerk helaas bij, terwijl er nog andere zaken zijn die de BV Nederland uitermate pijn doen en volstrekt contraproductief werken voor het economisch herstel.

De aandachtige lezer begrijpt natuurlijk allang dat het gaat om het huurbeleid en de verhuudersheffing. Noch Rutte noch Samsom heeft bedacht dat de maatregelen zouden leiden tot versterkt lijden van de bouwsector. Nu ze dat wel zouden moeten weten na alle kritiek en doorrekeningen, treedt een ander politiek fenomeen in werking. Een keer sorry zeggen en het regeerakkoord aanpassen kan nog net, maar dan moet het afgelopen zijn. Als dan de regeringsfracties hun ‘stalorders’ hebben gekregen, helpt er verder geen lieve moeder meer aan.

Gelukkig lijkt de bouw nu uit onverdachte hoek steun te krijgen. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes gooit zijn niet geringe gewicht in de strijd voor ander en dus bouwondersteunend beleid.

Zijn gedachten zijn niet geheel nieuw, maar kunnen wel effectief meehelpen. Zo vindt hij dat een zwaar tweemanschp met banken en pensioenfondsen om de tafel moet gaan zitten om te bewerkstelligen dat de pensioenfondsen meer investeren in Nederland en banken steunen door een deel van hun hypotheekportefeuille over te nemen. Dat laatste zegt Ed Nijpels ook in deze krant. Daarvoor moeten wel wat regels worden aangepast. Met spoed graag.

Reageer op dit artikel