nieuws

Grolsch keert met nieuwe hal terug naar zijn roots

bouwbreed

Hoewel het brouwerijcomplex uit Groenlo is verdwenen, keert Grolsch met de nieuwbouw van een distributiecentrum terug naar zijn roots. Resultaat is een 11.000 vierkante meter grote hal van waaruit de klanten in het oosten worden beleverd.

De nieuwbouw vervangt de twee distributiecentra in Enschede en het Gelderse Babberich. Voor Grolsch derhalve een efficiencyslag. Die term mag je ook gerust toepassen op de werkwijze van de opdrachtgever en zijn aannemers. De nieuwbouw is volgens de turnkey-methode gerealiseerd. Dat betekende dat hoofdaannemer en opdrachtgever dezelfde partij zijn, namelijk Marku Projekten en Marku Bouw, die de verantwoordelijkheid droegen voor het ontwerp, engineering en uitvoering. “De vastgoedtak van Grolsch verstrekte een summier programma van eisen met prestatie-eisen aan het aantal vierkante meter vloeroppervlak, afwerkingsniveau, installaties, klimaat, vormgeving en oplevering. De toeleveranciers en aannemers kregen veel vrijheid om hun technische kennis in te brengen. Wij werkten met een consortium waarin we met vaste onderaannemers werkten. We weten precies wat we aan elkaar hebben”, vertelt Koen Knufing, directeur van Marku Bouw.

Van een lange werkvoorbereiding was geen sprake, omdat voor iedereen snel helder was hoe het distributiecentrum technisch gezien gebouwd moest worden. De offertes van aannemers werden bij elkaar gevoegd en op een demarcatielijst gezet om de werkafspraken duidelijk op papier te zetten. “Je legt de technische en financiële verantwoordelijkheid voor haar aandeel in de uitvoering volledig bij die (onder)aannemer neer. Die is aansprakelijk als er iets mis gaat. Er wordt veel meer van een aannemer verwacht dan bij een traditioneel aanbesteed werk”, aldus Knufing.

De grootste uitdaging was om binnen de exploitatie-opzet van Grolsch het werk uit te voeren. Daar slaagde het bouwconsortium in, zonder noemenswaardige opleverpunten. “We hebben aan alle prestatie-eisen voldaan. Voor Grolsch was deze werkwijze relatief nieuw. Het is iedereen prima bevallen”.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Marku Projekten, Lichtenvoorde en Morssinkhof Vastgoed

Hoofdaannemer/opdrachtnemer Turn Key: Marku Bouw, Lichtenvoorde

Architect: H.J.J. Kok, Groenlo

Constructeur: F. Wiggers, Varsseveld

E+W installatie: WSI Installatietechniek, Groenlo

Grond- en straatwerk: Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek

Staalconstructie en dak- en wandbeplating: Eefting-Rensing

Aluminium kozijnen: WD Kozijnen, Mariënvelde

Hekwerk en terreinbeveiliging: Hexta, Katwijk

Bouwkosten excl. BTW: 2.775.000 euro

Reageer op dit artikel