nieuws

‘Geveerde wandelstok’ als hulp bij boren van gaten

bouwbreed Premium

Een speciaal hulpmiddel met telescopische buizen en een spiraalveer moet het boren van een reeks gaten in vloeren en plafonds makkelijker en efficiënter maken.

Met octrooi NL2006110 willen Stephan van Hulten en Harald Ernst een hulpmiddel verschaffen “voor het op gemakkelijke, ergonomisch verantwoorde en efficiënte wijze boren van een reeks gaten in betonnen vloeren en plafonds”. Ze benadrukken dat je zonder deze vinding steeds moet bukken of door de knieën gaan om een reeks gaten te kunnen boren in een vloer. En dat je voor het boren van een reeks gaten in een plafond steeds op en af een trapje of rolsteiger moet stappen. Tijdrovend, lichamelijk belastend en niet zonder risico’s.

Het hulpmiddel komt in essentie neer op een uit drie inschuifbare delen bestaande buis met aan het uiteinde van het eerste buisdeel een handgreep, dwars op de buis. Het tweede, middelste buisdeel kan in het eerste schuiven en wordt gezekerd met een draaiknop. Dit middelste buisdeel kan in het onderste buisdeel worden gedrukt, tegen de kracht van een spiraalveer in. Het geheel lijkt op een geveerde wandelstok die vooraf op de gewenste maximale lengte kan worden ingesteld. De kracht die nodig is om de veer in te drukken is overigens ook instelbaar.

De ‘wandelstok’ is bruikbaar bij het boren doordat het middelste buisdeel een houder heeft voor het vastzetten van een boormachine, zodanig dat de betonboor evenwijdig loopt aan de buizen. De handgreep van de boormachine komt ongeveer bij het boveneinde van de middelste buis, de boorkop in de buurt van het boveneinde van de onderste buis.

De precieze positie is instelbaar en afhankelijk van de afmetingen van de machine en de boor. Voor de houder geeft het octrooi meerdere opties: een met de handgreep van het machine dwars op de buizen en een waarbij de handgreep ruim een kwartslag is gedraaid, wat een compacter geheel oplevert. Het gebruik van het hulpmiddel lijkt tamelijk eenvoudig: plaats het vrije uiteinde op de gewenste plaats op de vloer of het plafond, zet de boor met een – verder niet beschreven – extra schakelaar aan, druk als het geheel in het lood staat via het handvat het puntje van de betonboor tegen het beton en blijf drukken tot het gat diep genoeg is. Verminder de druk tot de boor weer vrijkomt en verplaats hem in een vloeiende beweging als een wandelstok naar de volgende plek.

Van Hulten heeft zelf twee goed werkende prototypes van de vinding in gebruik, geschikt voor alle merken klopboren. Wegens drukke werkzaamheden is hij momenteel niet actief bezig met de verdere ontwikkeling – bijvoorbeeld een robuustere versie voor boorhamers – maar hij heeft al wel oriënterende gesprekken gehad met mogelijke producente n.

Reageer op dit artikel