nieuws

Gasbelletjes scrubben vieze wanden membraanfilters

bouwbreed Premium

Koolzuurhoudend water blijkt goed in staat membraanfilters voor drinkwaterinstallaties te reinigen. De gasbelletjes belasten het milieu veel minder dan traditioneel spoelen met loog en zuur.

Koolzuurhoudend water minder belastend voor milieu

De g asbelletjes die onder druk langskomen, scrubben de wand van de membranen schoon van neerslag en bacteriële aangroei. Waterbedrijf Vitens heeft dit afgelopen weken aangetoond in een onderzoeksinstallatie in Noord-Bergum, Friesland. De resultaten zijn verbluffend, zegt Peter Wessels van WE Consult dat aan de basis staat van de techniek. “Meestal zie je bij onderzoek pas na een paar maanden resultaat, maar nu was het effect bij de eerste poging al enorm.” Vitens hoopt de techniek toe te passen bij pompstation Engelse Werk in Zwolle waar een grote installatie drinkwater reinigt door membraanfiltratie.

De techniek is een variant op een reinigingstechniek met water en lucht die zich heeft bewezen in verticaal opgestelde membraanfilters. Maar de meeste membraanfilters zijn horizontaal opgesteld, de zuurstof blijft niet opgelost en bovenin ontstaat een grote luchtbel terwijl onderin het water stroomt. Het scrubeffect van de passerende gasbelletjes werkt dan niet.

Het koolzuur van de nieuwe methode komt langzaam vrij tijdens de tocht door het membraan, zolang er drukval is. Er ontstaan dus voortdurend nieuwe belletjes. “Zoals bij een doorgeschudde fles champagne die wordt opengetrokken”, meldt een woordvoerder van Vitens. “De passerende bubbels polijsten de hals van de fles.”

Citroenzuur

Normaal gesproken worden membraanfilters gereinigd door er afwisselend loog en citroenzuur doorheen te pompen. Met het opwarmen van de benodigde 10 tot 20 kuub water is al gauw een paar uur gemoeid, waarna de oplossing nog gemengd moet worden en haar reinigende werk moet doen. Al met al duurt het chemisch reinigen van één stack membranen al gauw een dag. “En dan blijf je ook nog eens zitten met een grote hoeveelheid chemisch verontreinigd water”, aldus Wessels. Spoelen met het koolzuurhoudende water vergt ongeveer een kwartier en levert geen extra afval op. De CO 2 die vrijkomt bij de reiniging bedraagt nog geen kwart van wat gemoeid is bij de reiniging met loog en zuur. Mede omdat er niet verwarmd hoeft te worden, maar de reiniging koud kan plaatsvinden.

Membraanfiltratie is wereldwijd bezig aan een opmars. Zij wordt gebruikt in ontziltingsinstallaties maar ook om proceswater voor de voedingsmiddelenindustrie voor te zuiveren. Afhankelijk van installatie en mate van voorzuivering, moeten membraanfilters eens in de 14 tot 28 dagen worden gereinigd.

Reageer op dit artikel