nieuws

Faust

bouwbreed Premium

De theorieën van Karl Marx, en meer nog van zijn compaan Friedrich Engels, gingen er vanuit dat in een geïndustrialiseerde maatschappij vanzelf een proletariaat ontstaat dat in opstand komt tegen het kapitalisme. Een soort Robin Hood dus, stelen van de rijken en geven aan de armen. Wat dat betreft is de trouvaille van De Telegraaf […]

De theorieën van Karl Marx, en meer nog van zijn compaan Friedrich Engels, gingen er vanuit dat in een geïndustrialiseerde maatschappij vanzelf een proletariaat ontstaat dat in opstand komt tegen het kapitalisme. Een soort Robin Hood dus, stelen van de rijken en geven aan de armen. Wat dat betreft is de trouvaille van De Telegraaf , ‘Marx’ Rutte, goed gekozen getuige de commotie rond de zorgpremie.

We zullen helaas nooit weten of dankzij de geschriften van Marx en Engels de theorieën niet zijn uitgekomen, integendeel. Het communisme heeft zich in alle hevigheid juist voorgedaan in agrarische landen zoals Rusland, China, Noord-Korea en Cuba.

Wellicht dat de commotie die ook binnen de VVD zelf is ontstaan over het wangedrocht dat regeerakkoord wordt genoemd, ervoor zal zorgen dat er het nodige aan wordt bijgeslepen. De uitspraken van de verschillende VVD’ers vergroten helaas alleen maar het wantrouwen en de onrust. Rutte voorop, met adjudant Henk Kamp aan zijn zijde, noemen het regeerakkoord een evenwichtig akkoord waarin de pijn evenwichtig is verdeeld.

Andere partijgenoten zoals prominenten Wiegel en Linschoten weten zeker dat de maatregel rond de zorgpremie wordt aangepast. En zelfs de kersverse fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat de scherpe kantjes er af moeten. Dit schept natuurlijk weinig vertrouwen in de toekomst bij de burgers. Wie moeten ze geloven?

Voor de bouw is dit uitermate slecht nieuws. Het kan bijna niet anders dan dat consumenten die er langzamerhand over begonnen te denken een huis te kopen, nu weer op hun handen gaan zitten totdat duidelijk is wat de zorgpremie voor effecten gaat hebben.

Het allerergste is echter de houding van Rutte. Die heeft nu voor de tweede keer op rij laten zien dat hij zo regeergeil is dat hij bereid is zijn ziel aan de duivel te verkopen. De opmerkingen dat hij op Marx lijkt en meer nivelleert dan Den Uyl, slaan dan ook nergens op. Hij is Faust die een pact met de duivel heeft gesloten om enige jaren te genieten van bovenmenselijke krachten. Dat schept geen vertrouwen.

Reageer op dit artikel