nieuws

Energiewinning gaf vorm aan Nederlandse landschap

bouwbreed Premium

Schaliegas, steenkool, wind- en getijde-energie. De nieuwe Bosatlas van de energie zet alle feiten van de energievoorziening van Nederland overzichtelijk op een rij en plaatst ze in internationaal perspectief.

Dat energievoorziening een grote impact heeft op de inrichting van het land is niet voorbehouden aan het tijdperk van windturbines met hun masten van 100 meter of hoger. Dat was al zo toen brandhout en turf belangrijke brandstoffen waren, blijkt overduidelijk uit de Bosatlas van de Energie die deze week verscheen. En dat bleef zo toen er werd overgeschakeld op steenkool, olie en gas. Alle energiebronnen met hun bijbehorende infrastructuur lieten onuitwisbare sporen na in het landschap. Mocht getijde-energie ooit een serieuze energiebron worden, dan heeft dat ongetwijfeld ook zijn weerslag. Bij de Grevelingendam zijn vergevorderde plannen om een experimentele hevelturbine te installeren, laat de atlas zien.

Behalve een belangrijke informatiebron is een atlas ook altijd een bonte verzameling van weetjes. Het feit dat 2010 een extreem slecht windjaar was, is zo’n weetje. Voor sommigen nutteloos, maar voor de eigenaren van windturbines van levensbelang, want dat jaar produceerden hun molens namelijk 23% minder elektriciteit dan verwacht. Het boekwerk past in een nieuwe weg die uitgever Noordhoff een paar jaar terug is ingeslagen. Naast de Grote Bosatlas die sinds 1877 verschijnt, publiceerde de uitgever al drie atlassen rond een specifiek thema.

Reageer op dit artikel