nieuws

Echt constructief probleem of imagoschade?

bouwbreed Premium

Het gebouw Campus Kerkrade vertoont scheuren in vloeren, scheurtjes in enkele wanden en ronde kolommen, fijne scheurtjes in een randbalk. Dat is allemaal te herstellen. Maar burgemeester Jos Som vindt: “Ik heb niks aan een gebouw met een slecht imago. Kan dat nog hersteld worden?” Frans van Velden

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand met het complex Campus Kerkrade. De gevels zijn recht en strak. Het is relatief goedkoop gebouwd, dat is te zien aan materialen en afwerking, maar de detaillering lijkt in orde. Bij dat beeld horen geen constructieve problemen. Toch is het muisstil in Campus Kerkrade. Burgemeester Jos Som heeft het gebouw op 28 september laten ontruimen en gesloten. De conciërge zag scheuren in de vloeren en ingenieursbureau Palte durfde de constructieve veiligheid niet te garanderen.

De scheuren bevinden zich op plaatsen waar ze te verwachten zijn. Tussen de betonnen kanaalplaatelementen, in langsrichting bij de vulling van de kelkvoegen en in dwarsrichting boven de stalen SFB (Slim Floor Beam)-liggers. De meeste vloeren zijn uitgevoerd zonder druklaag. De voorgespannen gezeegde kanaalplaatelementen van Echo Streek vervormen niet allemaal gelijk, de vloeren zijn dan ook niet helemaal vlak, ze golven enigszins. Volgens Echo Streek moeten de vloeren met gevulde voegen bijdragen aan de stabiliteit van de totale constructie. Dat bevestigt Pascal Schroijen, adjunct-directeur van ingenieursbureau Palte. “Aan de vloeren in dit gebouw wordt een beperkte schijffunctie toegekend. In CUR-rapport 136 staat aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Dat onderzoeken we.”

Scheurvorming

Schroijens bureau schreef een concept-rapport over de scheuren in de vloeren. Burgemeester Som citeert in dagblad De Limburger : ‘bepaalde dwarsverbanden zijn niet aanwezig’ en ‘delen ontbreken in de dragende constructie’. “Dat staat niet letterlijk in het rapport”, reageert Schroijen. “Maar de vloeren moeten wel bijdragen aan de samenhang.”

Hij vindt de scheurvorming in de vloeren ‘heel vreemd’ maar zegt ook: “Alles is te herstellen. We kunnen altijd een oplossing vinden.” Maar eerst moet de oorzaak boven tafel komen. “We zijn op zoek naar de drijvende kracht die de constructie als een ritssluiting opentrekt.” Het zou wel eens een fantoomkracht kunnen blijken, want het gebouw ondergaat alleen zijn eigen gewicht, het waait niet, sneeuwt niet en de gebruikers belasten de constructie ook niet meer. Het gebouw is degelijk gefundeerd op schroefpalen, de bodem kan ook geen rol spelen.

Inmiddels heeft het onderzoek meer scheuren opgeleverd. Niet alleen in de vloeren, maar ook in enkele ronde kolommen en in een in situ gestorte betonnen wand. Palte laat het gebouw monitoren. “We hebben geen zakkingen waargenomen”, aldus Schroijen. Vervolgens zijn fijne scheurtjes gevonden aan de onder- en bovenzijde van een randbalk boven de schijfvormige kolommen onder de sportzaal. De balk is geleverd door Marmorith uit België. “We vinden door het hele gebouw scheuren. Het is verontrustend”, aldus Schroijen. Op 16 november is de randbalk met steigerwerk gestut. Niet alleen midden onder de velden, ook naast de kolommen. Op stelconplaten op het zand, met steunberen “voor de stabiliteit”, aldus Schroijen. “We weten niet of er een relatie is tussen de scheurtjes in de kolommen, wand en randbalk. De scheuren in de vloeren zijn sowieso een esthetisch probleem, want je ziet ze overal.”

Kolommen

Kan het zijn dat door een toenemende focus steeds meer scheurtjes worden ontdekt? “Nee, er komen echt scheuren bij”, zegt Schroijen. Palte’s concept-rapport is aan constructeur Royal Haskoning voorgelegd, maar die heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.

Campus Kerkrade is gebouwd in 2004/2005. Tijdens de bouw heeft het werk tweemaal stilgelegen. Toen brokkelden stukjes beton van de koppen van ronde prefab kolommen. De randen van het beton konden de spanning van de SFB-liggers niet aan. Dat is opgelost, mede op advies van hoogleraar betonconstructies Cees Kleinman, door de kolomkoppen te voorzien van stalen aan de liggers gelaste kragen.

Volgens Kleinman, begin oktober in De Limburger, kan het gebouw Campus Kerkrade meteen open. Jan Janssen van Royal Haskoning verklaarde eind oktober met enige verbazing toe te kijken. Is er werkelijk een constructief probleem of gaat het om het imago van Campus Kerkrade? Die vraag blijft staan.

Projectgegevens

Architect:Joost Ector (Hoogstad Architecten)Aannemer:Laudy Bouw & OntwikkelingConstructeur:Royal HaskoningUitvoering:2003-2005Investeringskosten:20 miljoen euroBruto vloeroppervlak:14.400 vierkante meter

Reageer op dit artikel